søndag 15. oktober 2017

DAGENS BOK: ROBERT SEETHALER – ET HELT LIV





Fra forlagets omtale:
Dette er en stillfaren og svært rørende fortelling om en vanlig mann og et enkelt liv. Andreas Egger lever nesten hele sitt liv i en liten østerriksk alpelandsby. Han kom dit fire år gammel, plassert på gården til storbonden Hubert. Barndommen er hard, men han kjemper seg gjennom den. Andreas følger med på landsbyens utvikling og modernitetens inntog, og han er med på å bygge en gondolbane, en av de første i Alpene. Med den kommer ikke bare strøm til dalen, men også Marie.

Lydbok fra nlb.no:  3t 14min


Min kommentar:

Da har altså jeg hørt en lydbok som ikke tilhører krimsjangeren.  Det var faktisk en veldig anderledes opplevelse.  Krim er jo stort sett spennende.  Det gjør at disse bøkene er på mange måter lettere å høre som lydbøker.  

Å høre på lydbøker kan til tider være krevende.  Mange synes det er vanskelig å holde på konsentrasjonen.  Jeg personlig tror at det har litt med trening å gjøre. Jeg må innrømme at jeg ofte sovner til lydbok, men det er fordi jeg nå hører lydbok i hvert eneste ledige minutt I løpet av den tiden jeg er våken.  

Jeg har lydbøkene lett tilgjengelig på mobile.  Det betyr at jeg vanligvis sovner til lydbok, og våkner til lydbok, men da  er jeg allerede i siste kapittel.  Og dere som er vant til lydbøker, vet hvor vanskelig det er å finne tilbake til det stedet i lydboka hvor konsentrasjonen glapp, eller hvor Ole Lukkøye kom.

Men denne boka rakk jeg å høre ferdig på en ettermiddag.  Jeg er så vant til at bøkene varer ca  10 – 15 timer at jeg lurte et øyeblikk om jeg ikke hadde fått lasta ned hele boka da den stoppet på 3 timer og 14 minutter med ordene “Bok slutt”. 

Men neida.  Det tar altså ikke mer enn vel 3 timer, eller 127 sider i en papirbok, å fortelle en hel livshistorie.

Og dette er ikke en livshistorie  uten innhold.  Her er spenning og dramatikk i massevis.  Vi møter en gutt som ikke har det så altfor greit. Juling og kjeft er dagligdags, og i hele hans familie- og omgangskrets er det kun en eneste person som gir han litt kjærlighet. 

Men gutten vokser opp, og lever sitt liv i Alpene.  Jeg har ikke lest en eneste bok om Alpene siden jeg leste om Heidi da jeg var sånn ca 8 -  10-år.  Men jeg opplever litt av den samme stemningen.  Litt trist, sterke personligheter og masse frisk luft.
Men uansett.  Dette var et givende avbrekk fra all krimmen jeg vanligvis konsumerer.

Og forresten . – en ting til – forfatten er faktisk bedre kjent som skuespiller.  Han spilte I filmen “Youth”, og den skal jeg se, kanskje allerede i kveld.

Her kan du kjøpe boka som pocket  og innbundet.


OBS!  Dette filmklippet inneholder spoilers.  








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar