mandag 22. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK - SKORPIONEN






Fra cdon.no:
Mellom livsfarlige isfjell i Antarktis jages linebåten «Skorpionen», mistenkt for ulovlig fiske. Men i virkeligheten er det helt andre ting som foregår bak det rustne skroget. En ung eritreisk asylsøker hopper fra Nybrua i Kongsberg og ned i den frådende elven. En livsfarlig flukt og hjerteskjærende hendelser tvinger henne til å ta spranget. Telenor er under etterforskning for grov korrupsjon, og konsernsjefen dør av uforklarlige blødninger utenfor sitt eget hjem. Pilene peker mot De kaukasiske søstrene - en bande som driver sin virksomhet fra de mørkeste hjørnene av Internettet,The Darknet. Tom Hartmann får i oppdrag å infiltrere banden, og dermed starter nedstigningen til et ukjent helvete, via det mørke nettet. Stedet der de mest uhyrlige tjenester kan kjøpes og ingenting kan spores. Et tastetrykk kan medføre døden. Dette er den sjette boken om Tom Hartmann, som har en egen evne til å havne i de mest ekstreme situasjoner.

Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no.  13t 58min

Det stormer på toppene.  Og det får Telenor-sjefen erfare da han blir rammet av et dødelig virus.  Ja, da mener jeg ikke et datavirus, men et virus som gjør at Telenor-toppen blir svært syk.

Og når vi snakker om datavirus.  I denne romanen blir vi virkelig minnet på hvor avhengige vi har blitt av elektronikk og teknologi. Jeg er oberbevist om at du etter å ha lest denne boka vil få et mer nyansert syn på noe så dagligdags som internett.  Vi er jo avhengig av at nettforbindelsen er i orden.  Men vi må ikke være naive.  Det er opp til hver enkelt av oss å sikre vårt eget nett.  

I denne boka får vi en nyttig påminnelse om dette.  Fordi her blir vi fortalt at nettet også kan drepe.
Som vanlig inneholder Wiiks bøker flere saker.  Vi blir tatt med på en reise som tar oss nesten jorden rundt.  Så om du har lyst, så kan du bli med til Antarktis, Rjukan, Shetland, Toscana, Den Franske Riviera. Nord-Afrika, Oslo og mange andre steder.

Og overalt skjer det noe spennende.

Tom Hartman har en litt annen rolle denne gang.  Mer eller mindre tilfeldig får Hartman oppdrag for E-tjenesten.  Og Tom er som vanlig tøffere enn toget.  Ja, han er som en norsk James Bond agent 007, bare mye bedre og mye tøffere.  Og jaggu har ikke Hr Hartmann lært av Mr Bond når det gjelder å forføre kvinner. Legg merke til at jeg skriver ordet kvinner i flertall.

Selv om det er mange saker som blir presentert, så klarer Wiik på et mesterlig vis å tilføre spenning til dem alle.  Jeg digger denne forfatteren!

Jeg liker spesielt godt jakten på linebåten «Skorpion».  Og ikke bare jakten, men også allllt som foregår om bord.

Da er bok nr 6 om Tom Hartman unngjort.  Bøkene i denne serien er både spennende og underholdende.  Det er noe unorsk over denne serien.  Wiik smører på, i mange og tjukke lag.  Og jeg liker det.

Om du vil ha noen timer med actionfyllt og spennende krim, så er denne serien perfekt for deg.
Jeg er heldig som har den syvende boka i serien liggende på vent.

PÅ cdon.no   du kjøpe denne boka som innbundet , 


søndag 21. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK - REKVIEM





Fra cdon.no:
Svartmetallstjernen Wotan Wagner våkner med århundrets bakrus og liket av en ung pike i senga på The Thief hotell på Tjuvholmen i Oslo. Kvelden før spilte han og bandet WWW i et stappfullt Spektrum med knallsterkt nachspiel etter konserten. Men hvem er den døde jenta? Og hvordan i all verden har hun havnet i senga hans? Wagner kan ikke huske noe av det som skjedde etter konserten kvelden før. Mye står på spill og sammen med manager John Guldberg bestemmer Wotan Wagner seg for å flytte liket så dødsfallet ikke kan knyttes opp mot ham. Guldberg påtar seg å gjøre det. Samtidig opplever Tom Hartmann og Cathrine Price alle foreldres mareritt når datteren Cecilie plutselig forsvinner. Hun var på WWWs konsert og hadde backstagepass for å hilse på metalstjernene etter konserten. Siden har ingen sett henne. Dette er opptakten til en ny historie med Tom Hartmann i hovedrollen. Den femte i rekken. Denne gangen handler det om blackmetal, utpressing, hevn og tidenes gisseldrama i Røros kirke


Min kommentar:

Lydbok fra nlb.  12t 25min

Bok nr 5 om Tom Hartmann og han lille familie er unnagjort, og nok en gang har jeg hørt mer enn 15 timer lydbok mer eller mindre sammenhengende.  Historien er så spennende at det er ikke mulig å legge boka fra seg.

Som regel har vi blitt med Tom Hartmann utenlands.  Men denne historien viser at det kan foregå uhyggelige ting i Norge også. Wiiks skildring av drapsmetoder blir mer og mer spekulative og groteske, men heldigvis går det ikke utover spenningen og kvaliteten på historien ellers.

Forfatteren beviser med denne romanen at han behersker også andre musikkformer enn klassisk og opera som han er en meget god formidler av.

Det er noe musikalsk over hele måten Øystein Wiik bygger opp sin dramatikk på. 

Forfatteren har gjennom sine hittil fem bøker gitt oss gode porsjoner med spenning og action.  Av og til kan det nesten bli for mye av en god ting.

Denne boka kom ut i 2015.  I årene som har gått har verden opplevd terror- og gisselsituasjoner i forbindelse med konserter og festivaler.  Det beviser bare en ting.  Uansett hvor groteske og utspekulerte fantasien er, så vil virkeligheten være verre.

Det føles derfor ofte merkelig å lese krimbøker for underholdningens skyld.  Jeg syntes særlig denne boka gjorde vondt.  Årsaken til det var nok at det var Tom og Cathrines egen datter som var kidnappet.  Jeg følte uvissheten på kroppen mens jeg leste.  Tør nesten ikke å tenke på hva pårørende opplever når det er alvor.
Nok en spennende bok av forfatter og mmultikunstner Øystein Wiik om min helt som øyeblikket, Tom Hartmann unnagjort.  
Men heldigvis har jeg en ny bok liggende klar.

På cdon.no kan du kjøpe boka som innbundet , 





lørdag 20. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK – CASANOVASYNDROMET





Fra cdon.no:
Boston, USA: En norsk Harvard-student og roer blir drept under Head of the Charles-regattaen. En wire som holder et banner oppe, ryker og kutter hodet av ham. Saken blir henlagt som en ulykke. Oslo: Brudgommen Peter Werring forsvinner sporløst fra sitt eget bryllup. Skandalen er et faktum for bruden, Cathrine Price. Hun ber sin eksmann, Tom Hartmann, om å lete etter Peter. Oppdraget fører Tom til Venezia og inn i en mørk verden der erotikken og kunsten å forføre dominerer. Det viser seg at flere av kvinnene Peter Werring har vært i kontakt med, dør kort tid etterpå. Er det noen sammenheng mellom Werrings affærer og dødsfallene? Og har den unge roeren i Boston noe som helst med saken å gjøre?


Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no:  10t 40min

Da er den fjerde boka om Tom Harmann unnagjort.  Som vanlig blir vi med Tom på tur og denne gangen bærer det til Italia. Og som vanlig tar Tom for seg av det som bys fram.  Det være seg mat, drikke, opplevelser eller vakre kvinner.

Årsaken til at Tom denne gangen reiser til Italia er for å hjelpe sin ex-kone Cathrine.  Hun er i ferd med å gifte seg med sin kjæreste Peter.  Men brudgommen dukker ikke opp til vielsen.  Og selvfølgelig stiller Tom Hartmann opp for å hjelpe.

Og for en reise vi blir med på.  Her får vi alt hva hjertet begjærer.  Ja, ikke  bare hjertet, men også magen og kroppen ellers.  Vi får smake mye av det som serveres av mat og drikke i Italia.  Men mest av alt får vi en innføring i erotikk og sex.

Jeg leste en gang en anmeldelse skrevet av Ingvar Ambjørnsen hvor han tok for seg en av Øystein Wiiks bøker.  Jeg tror det var denne boka om selveste «Casanova».  Jeg mener å huske at Ambjørnsen skrev noe sånt som at «synd jeg ikke fikk lest denne boka da jeg var yngre». Om du leser boka så vil du forstå hva Hr Ambjørnsen mener.  Men når det er sagt, så er dette en bok for alle aldre.

Derimot er dette ikke en bok for sarte sjeler.  Vi får nøyaktige beskrivelser av tortur- og drapsmetoder.  

Wiik har sin helt egne stil som han er tro mot, samtidig som han stadig utvikler det han er aller best på, nemlig å gi oss lesere god og spennende underholdning.

Det er  nesten så jeg mistenker Wiik for å skrive bøker mens han egentlig ønsker at dette blir et filmmanus.  Leste en gang at det sannsynligvis aldri vil bli noen film om Tom Hartmann fordi de blir for kostbare, rett og slett.

Jeg digger Tom Harmann, og så syns jeg jo egentlig at det er synd at ikke han og ex-konen fremdeles holder sammen.  De har jo noe unikt sammen de to.  Men hvem vet hva som kan skje i kommende bøker?

Mitt sterkeste minne fra boka:  Jo, det er så ekkelt at det vil jeg aldri glemme.  Tenk deg at du får servert en cappuchino på en uterestaurant i Italia.  Så slipper en av de utallige og innpåslitne duene en skikkelig drittklase  rett ned i koppen din.  Du blir småkvalm, og lar være å drikke opp. En meget økonomisk kelner øyner sjangsen til å tjene litt ekstra, så han flytter koppen med den lekre og innbydende cappuhinoen til neste gjest. En scene jeg aldri vil glemme uansett enter det er fra en bok eller en film.  

Men hva som skjer videre i denne boka, kan jeg ikke røpe.  Men når Tom Hartmann er innvolvert, så eskalerer spenningen.
Da venter bok nr 5 om og med min nye helt.

På cdon.no kan du kjøpe denne boka som pocket  og 




fredag 19. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK – HVIT PANTER







Fra cdon.no:
Skipsreder Herman Nordahl omkommer i en brann i leiligheten sin. Det viser seg at han har vært utsatt for tortur med et redskap hyppig brukt i afrikanske diktaturer. Pastor Hellener, familiepresten, blir funnet livløs i Lillomarka. En papirløs, døvstum gutt blir kidnappet. Tom Hartmanns ekskone, Cathrine Price får oppgaven med å løse mysteriet. Samtidig befinner Hartmann seg i den arabiske gulf om bord i en oljetankeren for å skrive en roman. Tankeren blir kapret av somaliske pirater under ledelse av en mystisk skikkelse kalt Den tilslørte. Det skal snart vise seg at dette ikke er noen vanlig kapring.


Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no: 15t  30min

I forrige bok var vi med Tom Hartmann på hans eventyr i Sør-Frankrike.  I denne romanen blir vi med til Det Arabiske Hav hvor Tom planlegger noen rolige uker på et tankskip for å jobbe med sin første roman.
Men det blir sjelden rolig der hvor Tom Hartmann befinner seg.  Hans varemerke har blitt vakre kvinner og action.  Og særlig det siste er det mye av i denne boka.

Men hvem er den vakre kvinnen som befinner seg på samme båt som Tom.  Dette er jo ingen vanlig passasjerbåt, så hvorfor er hun om bord?  Og selvfølgelig klarer ikke Tom å holde seg unna.

Det jeg liker aller best med denne boka er at vi får et innblikk i Toms barndom.  Det gjør at vi blir enda bedre kjent med Tom Hartmann, som er min krimhelt akkurat nå som jeg har lest 3 bøker, og har 4 bøker til liggende på vent.

Som vanlig er det flere historier å holde styr på,
Men hvorfor havner Tom Hartmann i disse situasjonene hvor han gang å gang trues på livet? Jeg oppfatter i utgangspunktet slett ikke Tom som en actionjunkie som oppsøker spenning.  Tom er j bare en journalist, som nå skal forsøke seg som forfatter.  Men han har en egen evne til å snuble inn i de mest halsbrekkende hendelser hvor det kreves både styrke, kløkt og mye flaks for å komme seg levende fra.

Vi må heller ikke glemme han ex-kone Cathrine Price.  De to fungerte ikke som ektepar, men deres samarbeide når det gjelder å løse spennende krimsaker det fungerer medet bra.

En kan vel si at Tom burde valgt et annet «rolig» sted når han skal skrive sin roman. Det Arabiske Hav og Adenbukta har vært ofte omtalt i nyhetene de senere år grunnet mange båter som har vært angrepet av somaliske pirater.

Dette er derfor en svært aktuell roman hvor vi får oppleve den dramatikken sjøfolkene som er på jobb i disse farvann opplever i sin hverdag.

Som vanlig finnes det mange historier og bakhistorier i  Wiiks roman.  Disse har en tendens til å høre sammen, og selv om det denne gang også er mange personer og historier å holde rede på så klarer forfatteren nok en gang å knytte disse historiene sammen på mesterlig vis.

Øystein Wiik har blitt en av mine favoritter. Jeg takker for nok nok en heftig leseroppleelse og starter med bok nr 4 om et par timer.

Hos cdon.no kan du kjøpe denne boka som  eller 






torsdag 18. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK – SLAKTEREN






Fra cdon.no:
Tom Hartmann roter seg lett borti høyspente kriminelle miljøer. Nå reiser han til Sør-Frankrike, til sin venn Eddie Jones, som har en forretningsidé. Problemet er at Eddie også har liket av en vakker kvinne i bilen. Samtidig får Toms ekskone, politietterforskeren Cathrine Price, en drapssak på bordet da den fryktede kunstkritikeren Gerhard Elmings oppdelte kropp, montert inn i et kunstverk av plexiglass, blir levert til Galleri PL på Grünerløkka midt under en vernissage. "Slakteren" skildrer et dekadent kunstmiljø og er en internasjonal røverhistorie om dårskap og forfengelighet, grusomhet og hevn. Boken gnistrer av språklig overskudd, spenning, komiske situasjoner og overraskende vrier.


Min kommentar

Lydbok fra nlb.no:  15t 37min

Da jeg sa ”Ha det» til Tom Hartmann i forrige bok «Dødelig Applaus» så ante vi at det kanskje kunne bli en gjenforening mellom Tom og ex-kona Cathrine.  Og Tom var kanskje hakket mere optimistisk enn alle andre.

Når vi nå møter Tom igjen står det ikke så bra til.  Det som i forrige bok ble omtalt som økonomiske utfordringer, har nå blitt mye mer alvorlig.  Tom har ikke åpnet sine vinduskonvolutter på mange måneder, så da blir konsekvensen «KONK».

Hva nå Tom Hartmann?
Men Tom Hartmann er ikke en kar som gir opp så lett.  Han setter nesen mot Frankrike og nye eventyr.  Og om det var action i den første boka med Tom Hartmann, så har jaggu forfatteren skrudd opp tempoet enda mer i denne boka.

Her får vi nesten 16 timer med høyspenning, nevekamper, voldtekter, tortur, drap, kvinnelik i bagasjerommet, biljakt, knivdrapmasse, koder, eksplosjoner, mafia og mye, mye mer. 

Mye blod og gørr altså.  Det er nesten så jeg må trekke litt på smilebåndet når jeg, etter å ha fått et innblikk i de mest blodige metoder for tortur og drap oppdager at et griseholde som ligger til utvanning i oppvaskkummen hos bestemor beskrives som grotesk.  For meg er er  grisehode som ligger til klargjøring for julesylta et hverdagslig syn, men det er heldigvis ikke alt det andre som Wiik beskriver i denne romanen.
  
Men det som gjorde mest inntrykk på meg var det noe utradisjonelle kjeledyret som dukker opp.  Det er første gang jeg stifter bekjentskap med en menneskeetende varan, og det frister slett ikke til gjentakelse.  Dette dyret er så nøye beskrevet at jeg nesten kjenner lukta av ånden der den passer sitt revir.

For de kunstinteresserte må dette være den perfekte krimromanen.  Her er mange med:  Jeg kan nevne  Damien Hirst, Bjarne Melgaard og Morten Viskum.

Og så må jeg jo nevne at vi i løpet av boka blir tatt med til Sørkedalen opptil flere ganger ettersom en av bokas hovedpersoner faktisk bor i dalen.
For meg som har bodd mer enn 30 år i Sørkedalen er det alltid spennende å komme tilbake, selv om det er litt skummelt i denne sammenheng.

Nok en spennende bok av multikunstneren Øystein Wiik er unnagjort.  Jeg har blitt hekta.  Og heldigvis har jeg flere bøker liggende på vent.
  
Her er det mye å holde styr på, og jeg må vel være så pass ærlig å si en eller to av sidesporene eller historiene  kunne godt vært utelatt.
Men for all del: - Kan det bli for mye spenning?

På cdon.no kan du kjøpe boka som pocketbok



onsdag 17. april 2019

DAGENS BOK: ØYSTEIN WIIK – DØDELIG APPLAUS






Fra cdon.no:
En augustaften i 2009 står den verdensberømte James Medina på scenen i Operaen i Oslo. Det er "Tosca" som står på programmet, og det er en begivenhet at den store tenoren synger rollen som Mario Cavaradossi. Publikum er henrykt, men i salen befinner det seg også én som sørger for at Medinas karriere får en brutal og blodig slutt. Drapet er opptakten til dramatiske hendelser som sender sjokkbølger gjennom det internasjonale miljøet.


Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no.  15t 03min

Jeg leste denne boka da den kom ut, og jeg har stadig vekk tenkt på den. Det betyr vel at den har gjort et visst inntrykk.  For en tid siden kom jeg over alle bøkene av Øystein Wiik, og selvfølgelig bestilte jeg dem sporenstreks, og har nå lest dem i rekkefølge.

Øystein Wiik er jo en sånn kar som kan alt.  Jeg oppdaget Wiik på åttitallet da han  hadde rollen som selveste Jean Valjean i oppsetningen av Les Misérables.

Øystein er skuespiller, sanger og forfatter.  Når jeg tenker etter så tror jeg jaggu jeg har sett han danse også.  Men nå er det forfatteren Øystein Wiik det gjelder.

Dette er den aller første boken hvor vi blir kjent med hovedpersonen Tom Hartmann.  I det vi blir presentert som Tom Hartmann så befinner han seg ikke på sin beste plass i livet.  Han har rundet 40.  Han er skilt.  Hans ex-kone som jeg mistenker han enda har følelser for, har funnet seg en ny mann som Tom slett ikke liker.  Økonomien er så som så.  Men Tom er ikke karen som gir seg.  Han jobber nå som operaskribent, og det er ingen tvil om at dette er en kan med gode kunnskaper om sitt felt.

Det er også tydelig at forfatteren har kunnskaper om det miljøet han skildrer.  Det gir en viss trygghet for meg som leser. Nå går det vel ikke riktig så heftig for seg på operascenene i Oslo og Wien.  Men jeg føler likevel at historien er troverdig.  Alt kunne faktisk ha hendt.

Da denne boken kom ut i 2009 var Operaeni Oslo relativt nyåpnet.  Mange fikk nok sitt første møte med det nye norske operahuset gjennom denne boken.
Denne lydboken varer over 15 timer.  Men enkelte bøker ønsker man skal vare enda lenger.  Dette er en sånn bok.  Det hele starter med at stjernetenoren James Medina blir skutt, og etter den episoden så øker spenningen i alle de timene lydboken varer.

Tom Hartmann overrasker meg.  Jeg trodde han var en kjedelig freelancejournalist med opera som eneste interesse.  Men Hartmann er mye tøffere enn som så.
Hans jakt på mannen fra Operaen, fører både meg, Hartmann og hans ex-kone til Østerrike.  Og sjelden har jeg vært med på en mer spennende jakt.  Det er en langvarig, men langt ifra kjedelig jakt med utallige twister.  Noen av disse er forventet, men jeg blir overrasket mange, mange ganger.  Og det liker jeg.

Dette er så bra.  Jeg har fått en ny favorittforfatter.
Og det beste av alt, - Jeg har flere av Øysten Wiiks bøker liggende på vent.
Jeg anbefaler selvfølgelig denne boka.

På cdon.no kan du kjøpe boka som pocket





tirsdag 16. april 2019

DAGENS BOK: KARIN SLAUGHTER – DEN NÅDELØSE





Fra nlb.no:
Sara Linton arbeider som lege ved Atlantas travleste sykehus. En dag får hun til behandling en ille tilredt kvinne. Kvinnen blir funnet etter en bilulykke, men det er åpenbart at hun også har vært offer for et sykt og sadistisk sinn. Etterforsker Will Trent får som oppgave å finne ut hva som har skjedd med den skamferte kvinnen. Han oppdager etterhvert et bortgjemt torturkammer.


Min kommentar:

Lydbok fra  16 t. 03 min.

Da jeg fikk denne lydboka fra nlb (Norsk Lyd- og blindeskrifsbibliotek) så hadde jeg allerede lest to bøker av denne forfatteren.  Du kan lese blogginnlegget ved å klikke på tittelen.


Jeg må vel være så pass ærlig å si at jeg har vært sånn passe fornøyd med begge bøkene. Jeg klarer vel egentlig ikke helt å sette fingeren på hva jeg ikke er helt fornøyd med.  Har vært inne på tanken om at jeg har grodd fast i miljøene som er beskrevet av nordiske forfattere. Nordiske forfatteren har i tillegg til at vi befinner oss i den kjente «Nordic Noir» sjangeren, ofte færre personer involvert i handlingen.  Og ofte så er bøkene utgitt i serier hvor vi møter de samme personene igjen i bok etter bok.

Men jeg er vanligvis ikke en som gir meg så lett.  Derfor har jeg nå gitt meg i kast med den tredje boka av denne forfatteren.

Men etter å ha hørt et time eller to så må jeg stoppe litt.  Nok en gang klarer jeg ikke helt å henge med.  Går tilbake og starter nesten på nytt, men har fremdeles problemer med å konsentrere meg om innholdet.

Etter hvert så oppdager jeg at dette er en bok fra en serie, og at det er flere bøker før denne.  «OK», tenker jeg, «jeg får bare lese denne ferdig.  Det er jo en enkjeltstående historie selv om personene har vært med i tidligere bøker fra serien.
Da jeg ikke har lest de foregående bøkene, så blir det nesten litt irriterende at det til stadighet vises til tidligere saker i tidligere bøker, selv om dette har liten eller ingen betydning for handlingen i denne boka

Det er en svært makaber og blodig historie vi får presentert. Jeg har vel sjelden lest noe som har inneholdt slike bloddryppende torturbeskrivelser.    Det er nesten litt i overkant etter min smak.  Og jeg tåler det meste.  Men når ting grenser til det spekulative, slik det etter min mening gjør i denne boka, - ja, da blir det for mye.

Men når det er sagt, så har jeg fått med meg at begge hovedpersonene, - og da særlig Will Trent er belastet med spennende historier.   Det gjør meg nysgjerrig.

Jeg er redd for å gi denne boka dårlig «skussmål».  Derfor ønsker jeg ikke å si så mye.  Jeg opplevde litt over 16 timer underholdning. Det var litt rotete til tider, men min manglende konsentrasjon må jeg ta delvis på min kappe.

Her er action, tortur og drap.  Vi møter en iherdig politietterforsker som ikke gir seg så lett.  Det gjør ikke jeg heller, så derfor vil jeg bestille de foregående bøkene slik at jeg kan lære etterforsker Trent og de andre jeg har møtt i denne boka å kjenne.

Ettersom jeg nå skal forsette med denne amerikasnke forfatteren, så sier jeg som en annen kjent amerikaner (fra Østerrike)  «I’ll Be Back».

Her kan du kjøpe boka som innbundet  eller som pocket





mandag 15. april 2019

DAGENS BOK: KARIN SLAUGHTER – DEN GODE DATTEREN





Fra cdon.no:

To søstre tvinges med pistol ut i skogen. Den ene flykter for sitt liv.
Den andre blir stående igjen. En voldshendelse rammet Charlottes familie og hun mistet og moren og søsteren sin. Tjueåtte år har gått, men minnene fra den dagen er fremdeles smertefulle. Nå brister småbyidyllen på nytt etter en meningsløs skoleskyting, og advokaten Charlotte havner i sentrum av hendelsene. Da attentatet viser seg å ha tilknytning til fortidene hennes, vekkes marerittet på nytt.
Den gode datteren er en isende thriller full av sterke følelser og uventede vendinger. Skrevet av mesteren av personkarakteristikker, miljøskildringer og spenning.
"Mørke sannheter og hemmeligheter kommer opp til overflaten i denne bladvenderthrilleren som kryper inn under huden på leseren." Camilla Läckberg
"Den gode datteren er Karin Slaughters mest ambisiøse, mest følelsesladde og beste roman så langt." James Patterson



Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no:  19 t 04 min

Da er min andre bok av Karin Slaughter unnagjort.  Jeg har jo ikke vært så altfor begeistret for amerikanske krimforfattere, og den første noka jeg leste av denne forfatteren sto heller ikke til toppkarakter etter min mening.,  Dette til tross for at forfatteren har fått gode anmeldelser, er oversatt til mange språk og solgt til mer enn 30 land.

Også denne gangen havner vi midt i et familiedrama. En mor og hennes to døtre blir overfalt i sitt hjem.  Mora blir skutt og drept, den ene datteren blir levende begravd og den andre blir jagd ut i skogen.
Faren er ikke tistede under hendelsen, som selvfølgelig setter sine spor.

Nærmere 30 år senere treffer vi den ene datteren igjen.  Hun er nå advokat i likhet med sin far.  Tilfeldigvis er hun innom en skole da det skjer det som har skjedd så altfor ofte i USA de senere år.  En ung jente har med seg våpen, og sårer og dreper flere personer.

Så langt fanger boka min interesse.  Det er et spennende og oversiktelig persongalleri.  Men i likhet med den forrige boka så dabber det hele litt av.
Det er så mye dveling, forklaringer og lange samtaler.  Lydboka er faktisk over 19 timer. Når boka ikke er så altfor spennende (unnskyld Karin Slaughter) så er 19 timer laaaang tid.

Det som er litt underlig med disse to bøkene jeg hittil har lest av denne forfatteren, er at jeg føler det nesten  som at jeg ser en film. Kanskje det er forfatteren som skriver så billedlig eller så er det bildene som popper opp automatisk i mitt hode, som gir meg denne følelsen  

Igjen er det som å se en amerikansk B-film mens jeg leser denne boka.  Fordelen med en film er at den er unnagjort på knappe to timer, men denne boka altså varer i underkant av 20 timer.

Jeg begriper ikke hva det er jeg ikke forstår med disse bøkene.  De ligger jo på bestselgerlistene i mange land, og anmeldere gir toppkarakterer.
Kanskje årsakern er at jeg har lest norsk og nordisk krim så lenge at jeg er bortskjemt.  Og at jeg er så inne i den nordiske formen at jeg rett og slett ikke føler meg hjemme i det amerikanske krimmiljøet.
Men jeg gir meg ikke.  Jeg har en bok til  av Karin Slaughter liggende på vent.

På cdon.no kan du kjøpe boka som innbundet  eller som pocket




søndag 14. april 2019

DAGENS BOK: KARIN SLAUGHTER – DE VAKRESTE





Fra nlb.no:
ALLE HAR HEMMELIGHETER. NOEN ER BARE MER BRUTALE ENN ANDRE. Mannen hennes ble kaldblodig drept. Søsteren hennes er sporløst forsvunnet. Når Claire begynner å grave i fortiden, forstår hun at livet hun har levd aldri har vært ekte, og at mannen hennes ikke var den hun trodde. Snart innser hun at sannheten er verre enn hun noensinne kunne ha forestilt seg. Karin Slaughter har skrevet en psykologisk thriller som er så spennende at det er fysisk plagsomt å slutte å lese. DE VAKRESTE er et mesterverk; intelligent, velskrevet og enestående bra.


Min kommentar:
Lydbok fra nlb.no.  11 t  30 min

Her ble jeg virkelig kasta ut på dypt vann.  Og så jeg som ikke kan svømme.   Ja, jeg må innrømme at jeg følte meg litt bortkommen mens jeg hørte på de første kapitlene i denne boka.  Det er den første boka jeg leser av Karin Slaughter. 
Nå pleier jeg vanligvis å lese norsk eller nordisk krim.  Kanskje årsaken til at jeg sleit litt med denne boka i starten var nok rett og slett at jeg var uvant med denne amerikanske måte å fotelle på.  Jeg har jo ikke vært så alt for begeistret for enkelte anerkjente amerikanske krimforfattere.  Da har jeg gjort det så enkelt at jeg har styrt unna dem.  Men nå har jeg hørt så mye positivt om denne dama at jeg har bestemt meg for å gjøre et ærlig forsøk på å lese, og fremfor alt like amerikansk krim.  Tenk hvor mye jeg har å velge i om jeg klarer å knekke den koden som jeg har slitt med å finne ut av.
Ok.  Etter å ikke hadde forstått en dr….. eller fått oversikt over persongalleriet etter et par times lydbok, så kunne jeg gitt opp.  Men jeg hadde jo bestemt meg for å jeg virkelig skulle gå all in for denne amerikanske bok så da var det bare å starte på nytt.
Og da gikk ting så meget bedre. Og jeg er glad for at jeg utfordret meg selv og startet på nytt. For nå har jeg lest min første bok av den anerkjente forfatteren.
Boken handler om en familie hvor det er tre søstre.  Vi blir kjent med dem i voksen alder.  Den ene har levd et tøft liv som narkoman.  Den andre har blitt «godt gift», med en mann som tilsynelatende elsker henne over alt i verden. Den tredje søsteren forsvant for mange år siden, og ingen vet hva som har skjedd med henne, om hun lever.
Søstrene har ikke noe nært forhold, og har heller ikke så ofte kontakt.
Men så skjer det noe dramatisk med den av søstrene som kanskje er minst rustet til å takle motgang.
Etter at jeg restartet boka, og konsentrerte meg litt ekstra så virket dette lovende.  Men sånn midtveis ut i boka så skjer det noe.  Da har det vært en twist og jeg ble kanskje litt overraska selv om jeg har sett lignende før i utallige amerikanske TV-filmer i thrillersjangeren. 
Det blir feil å si at denne boka er kjedelig, fordi den har et fint driv.  Men den er så forutsigbar at jeg blir nesten litt lei meg.  Det er merkelig at denne boka har fått så gode anmeldelser.  Ja, den er nesten litt oppskrytt.
Men som tidsfordriv, - helt ok.
Uansett så skal jeg gi forfatteren en sjanse til, da jeg har nok en bok av Karin Slaughter liggende på vent.

På cdon kan du kjøpe boka som innbundet




fredag 12. april 2019

FRA PLATEHYLLA: MAN MAID – IN THE CITY


1985, RCA Victor ‎– PL 70877



Prosjekt  «vinyl til frokost»


Det har nå gått bortimot 2 år siden jeg sist spilte en plate med Bergensbandet Man Maid.  Den gang var det «Who is that man» som havnet på platespilleren.  Blogginnlegget kan du lese her.


I dag falt valget på bandet første album, «In the City» utgitt i 1985.

Og jeg sier det likeså godt med en gang.  Dette er ei vanvittig fin skive.  Det er synd at den ikke er tilgjengelig på Spotify, slik at flere får hørt musikken.  La oss håpe at begge albumene til Man Maid finner veien til Spotify etter hvert.

Man Maid var et rockeband fra Bergen, dannet våren 1983 av Henry Eugen «Henki» Urhaug (gitar), Bjørn Ulvestad (vokal) og Gisle Johnsen (keyboards). Musikken var fengende rock med røtter i 60-tallets pop, fremført med moderne arrangementer i et 80-talls lydbilde.

Bandet hadde sitt utspring i bandet Cap’s, som igjen hadde sine røtter i gruppen Innisfar House.

Man Maid fikk ikke noe langt liv i showbiz.  I løpet av noen få  år ga de ut et par album, og turnerte både i Norge, England og SKottland.  En kan nesten undres om de selv var klar over hvor gode de var.  De ble f.eks. kontaktet av Geoff Downes, tangentmann i Yes og en dyktig produsent.  Han ville gjerne jobbe med bandet  i studio. «Men noen i bandet ville hjem til familie og livet i Bergen», og dermed sa gutta nei til å bli lansert over hele verden.

Mange er enige om at Man Maid ga ut det aller beste norske albumet i 1985.  Men hvorfor solgte de da ikke flere plater?  Publikum var jo elleville.

Som kjent er musikk ferskvare.  Vinylplatene ble trykket i Sverige.  Og selskapet var livredde for å trykke opp for mange plater, slik at  de satt igjen med et stort restlager.  Husk at dette var i 1985, og cd-platene var på full fart inn i norske hjem.  Vinylen var for lengst spådd den visse død.  Platebutikkene ble utsolgt rimelig kjapt. Svenskene ble nedringt av fortvilte norske platebutikker.  Men det tok 4 uker å presse en ny levering.  Og som kjent er det få platekjøpere som venter i fire uker på ei skive.

Uansett.  Gutta i bandet sitter igjen med gode minner, og vi som er så heldige å ha begge albumene i hylla har to flotte plater som flere burde ha fått sjansen til å høre.

Bare et lite tips.  I skrivende stund ligger det et titalls plater til salgs ute på nettstedet Discogs.  Prisen er snill, ca en femtilapp for en av åttitallets fineste norske album.

I mangel av youtube-klipp, så anbefaler jeg programmet Slåbrock på Nrk fra 1986.  Her blir du godt kjent med bandet og musikken deres.  Du finner programmet her

Kilder:  ballade. Rockipedia, Bård Ose:  100 rockeplater fra Bergen.  Bergensavisa