lørdag 5. oktober 2013

MUSIKK PÅ VINYL: DREAM – GET DREAMY


Polydor. SLPHM 184 099




Fra ballade.no:
Dream var Norges første såkalte supergruppe. Gitaristen Terje Rypdal kom fra The Vanguards, bassisten Hans Marius Stormoen og organisten Christian Reim kom begge fra Public Enemies og trommeslageren og vokalisten Tom Karlsen var fra Little Earl & The Sapphires (Earl Wilson). Disse fire bestemte seg for å slå seg sammen og danne tidenes norske band. Lista ble lagt høyt, både «musikalsk og popularitetsmessig skulle de bli like gode og berømte som Cream og The Jimi Hendrix Experience» hevdet de, ellers var det bare å gi seg.  Dream var først ute i Norge på flere felter. De var den første supergruppen, de var det første norske bandet som platedebuterte med et helt album, og sist, men ikke minst; de var det første norske bandet som spilte inn plate før de i det hele tatt hadde spilt ute. 
På sin første og eneste LP, Get Dreamy, som ble utgitt rett før jul i 1967, spilte de så godt som bare egne låter. Musikalsk sett var den veldig variert, fra orgeljazz à la Jimmy McGriff («Night Of The Lonely Organist And His Mysterious Pals») via rå gitarbasert progrock («Hey Jimi») til improvisert støyrock («Ain't No Use»). Et par av gitarsoloene til Terje Rypdal var den gang forut for sin tid, og er det kanskje ennå.


Min kommentar:


Åh.. det er så godt å låne øre til et mesterverk.  Dette er ei norsk skive som gjør meg like stolt som å se Handballslandsaget vinne OL og VM gull. . Selvfølgelig hører den inne blant Norske Top Ti.
Musikken er psykedelisk rock / pop, eller «blue-eyed soul» som musikken også kalles. Eller med andre ord :  Typisk sekstitalls.  Terje Rypdals gitarspill er eminent, og det er ganske så tydelig at den store helten er Jimi Henrix.  Vi kan også høre litt «Cream og Procol Harum».  Plata er variert, men det vi aner likevel et space-tema gjennom hele skiva.  Dette er visstnok Terje Rypdals ansvar. Han var meget interessert i science fiction i denne perioden, og denne gjenspeiler seg i musikken i større eller mindre grad.
Jeg er så glad i denne skiva at jeg har kjøpt flere utgaver; - Nå sist fikk jeg tak i en utgave fra Tyskland som kun er trykket i 75 eksemplarer. Jeg var nok ute i siste liten for mitt eksemplar har nr 72/75.



Shadocks Music, SLPHM 184099



 Hør på denne fantastiske låta fra skiva:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar