lørdag 28. september 2019

KVELDENS FILM: BOB DYLAN, DONT LOOK BACK





Kanal:  Nrk1
Sjanger:  Dokumentar.
Med:  Bob Dylan,  Joan Baez,  Donovan,  Albert Grossman, Bob Neuwirth,  Alan Price,  Tito Burns,  Derroll Adams,  Jones Alk,  Howard Alk,  Chris Ellis,  Terry Ellis, Marianne Fauthfull,   Allen Ginsberg,  John Mayall,  Brian Pendleton, 
Land:  USA
Språk:  Engelsk
Lengde:  97 minutter

Fra nrk.no:
Våren 1965 tilbragte Bob Dylan tre uker i England. Kameraet følger 23-åringen overalt, fra flyplassen til hotellrommet og puben, på konserter og i samtale med andre mennesker. To av dem er Joan Baez og Donovan.


Min kommentar:

Bob Dylan, eller Robert Allen Zimmerman som han egentlig heter ble født i Duluth i Minnesota i USA de 24.mai 1941.  

Bob Dylan forandret populærmusikken på to viktige punkter: Han økte betydningen av sangteksten, og han gjorde det klart at en pen sangstemme og en effektiv rock'n'roll-stemme ikke nødvendigvis er det samme.

Dylan ble først kjent som visesanger. Han opptrådte med gitar, piano og munnspill. Dylan møtte både motstand og begeistring da «protestsangene» begynte å nærme seg popmusikkens og rockens formspråk. Samtidig brakte han, som en av de første artistene, intelligente og engasjerende tekster inn i pop og rock. 

Med sin sammensmelting av folkemusikk og rock til folkrock ga han viktige impulser til den framvoksende motkulturen. Han har utviklet, og personliggjort en rekke sjangre, men han har en særlig nærhet til amerikanske sjangre og tradisjoner. Musikken er inspirert av alt fra folk, country og blues til rock and roll og rockabilly og fra engelsk, irsk og skotsk folkemusikk til jazz, gospel, swing og hardrock.

Jeg bør vel kanskje nevne at tittelen ikke er feil stavet.  At tittelen sier Dont i stedet for Don't var bevisst; regissøren Pennebaker insisterte på at dette var en nødvendig forenkling av språket.

Vi får et godt innblikk i hvordan livet var på turne i 1965.  Før innspillingen startet hadde Bob Dylan og Joan Baez være kjærester. Men Dylans romanse med Baez var avsluttet, og filmen får med essensen av bruddet.

Vi møter en ung mann som enten synger, spiller eller skriver, - hele tiden.  Dette var jo før PC’ens tid, så vi hører stadig vekk lyden av skrivemaskin.  Om Bob ikke benytter skrivemaskin så bruker han  det papiret det han for hånden.  Vi høre stadig vekk at han roper på mere papir. 

Vi kan vel være enige om at Bob Dylan er en av de aller største artister og låtskrivere verden noen gang har sett.  Han har fått utallige priser og utmerkelser opp gjennom årene.  Han har vært nominert til Nobelprisen i litteratur flere ganger, og i 2016 ble han tildelt denne årefulle prisen.  Men Dylan selv møtte ikke opp.

Dette var et morsomt  gjensyn med en film jeg har sett flere ganger.  Kanskje aller mest på grunn av Joan Baaez.  Og når så filmen er i sorthvitt så blir det en riktig tidsbilde.  Først da forstår vi hvor lenge Dylan (og Baez) har vært i rampelyset.

Jeg fikk oppleve Joan Baez på Kalvøya på slutten av syttitallet. Hun har alltid vært en av mine favoritter.  Bob Dylan har jeg opplevd i levende live 3 ganger.  En gang på Kalvøya ca 1990, og 2 ganger i Spectrum, senest i 2007 (tror jeg).

Man må jo bare beundre denne mannen som har gitt oss viktig og vakker musikk i mer enn 50 år.

Her kan du kjøpe filmen som Blu-ray








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar