fredag 13. desember 2013

SEMESTER I NORD-KOREAFransk dokumentar fra 2010.
Fra ” Svensk TV4”:
De flesta skulle nog inte vilja semestra i ett land som har en Sovjetliknande diktatur, är känt för att neka människor mänskliga rättigheter och som utvecklar kärnvapen. Men det finns en resebyrå som specialiserat sig på så kallad riskfylld turism. De leder resor till Nordkorea för turister som vill se hur det är att leva där. 

Min kommentar:

Jeg så fram med spenning mot denne dokumentaren fra «det lukkede land».  Dokumentar er mitt førstevalg når det gjelder TV-titting.  Og med mesteparten av døgnets timer for TV-skjermen, så blir det opptil flere hundre dokumentarer pr år.I denne filmen «ble jeg med» en fransk turistgruppe til Nord Korea.  Jeg hadde ingen forventninger.  Hadde mitt besøk i Albania like etter at dette landet ble åpnet i 1990 i bakhodet da jeg benket meg til.  Og dette lignet svært mye på det jeg opplevde for nesten 25 år siden.  Men det skal sies at problemene i Nord Korea er større i form av den evindelige propagandaen ved strømmen av feilinformering om hele verdenshistorien. 

Det jeg kan kjenne igjen fra Albania er soldater i gatene, kunstige byer som er kun glansbilder som blir vist til turistene, og en forherligelse av landet vi besøker, samt den bestemte vennligheten man blir møtt med av landets befolkning.I starten kan man synes alt har en form for sjarm.  Men det går ikke lenge før man blir irritert.  Kraftig irritert. Alt blir så tydelig og iøynefallende, at man har lyst til å skrike ut sannheten – Dette til tross for at jeg sitter hjemme i stua mi.  Tør ikke å tenke på hvordan turistene måtte oppleve denne noe merkelige selskapsreisen.Filmen anbefales.  Du vl ikke angreTerningkast 6.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar