fredag 11. januar 2019

FRA PLATEHYLLA: FRANKLIN – BOMBADILLA DAYS


1989.  CBS - CBS 465962 1Prosjekt  «vinyl til frokost»
Franklin var navnet på en norsk musikkduo som besto av Oddvar Ruud og Kurt Andreassen. Den ble dannet i 1989, og sommeren samme år produserte de sin største hit, «Bombadilla Life». Denne lå over 16 uker på VG-lista, med flere uker som nummer 1. (Wikipedia.no)

En hovedstadsavis skrev noe sånt som:  «I 1989 tok de Norge med storm. I 1990 var de glemt.»  Da kjente jeg nesten at jeg ble litt forbanna.  Om det er en sang som alle kan, så er det  bandets ene hit «Bambadilla Life».  Til og med folk som er født lenge etter 1989 kan denne låta, så den er langt fra glemt.

Det er jo alle artisters drøm å få en monsterhit.  Men ofte så ser vi at om denne hiten kommer tidlig, for ikke å si først i karrieren så kan det bli vanskelig å kopiere suksessen. Man havner i et vakum, og det blir vanskelig å holde motivasjonen oppe.  Og det var kanskje det som skjedde med gutta i Franklin.  For det ble bare to album totalt, og året etter Bombadilla Life som finnes på dette albumet, så var det slutt.

Er landeplagen Bombadilla Life den eneste låta som åpner med toner fra en kazoo?  Ikke vet jeg, men det er lett å kjenne igjen låta.  Og jeg synes faktisk at den hører hjemme der.

Ryktene sier at Franklins ene halvpart ble rasende da han hørte at det var lagt på kazoo på låta uten at han visste om det.  Makkeren Kurt Andreassen var også uvitende om at den fiks ferdige låten hadde fått et innslag av et ekstra instrument.  Eller skal vi si leketøy?  Tidligere hadde vi kun hørt Knutsen og Ludvigsen leke seg med kazoo.

Etter hvert kom det for en dag at det var Philip A Kruse som var den skyldige. Den rutinerte musikeren var tilfeldigvis innom studio og hørte låta som Franklin hadde tro på ville gi dem en gjennombrudd.  Men Kruse følte at det manglet noe.  Hvorfor ikke legge på en kazoo?  Produsenten trodde knapt hva han hørte.  Men han lot seg overtale, - heldigvis.

I Amerika er det et kjent fenomen at om noen skal drive gjøn med en musikkform, en låt eller en artist, - Ja, så tar man fram en kasoo.  Det er på en måte en fornærmelse.  Kanskje ikke så rart at det ble høy temperatur hos duoen fra Bergen.  Men det roet deg etter hvert.  Og singelen ble Norges mest solgte i 1989.

I dag vet vi at det finnes utallige coverversjoner av «Bombadilla Life» fra Sverige, Tyskland, Singapore m.fl.
Kilder:  Dagbladet.  Wikipedia.  Bård Ose:  100 Rockeplater fra Bergen

Her hjemme husker mange av oss Dan Børges euforiske annonsering av bandet Franklin på Momarkedet nettopp det året da Bombadilla Life var årets sommerlåt. Sjekk dette klippet.


  
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar