lørdag 19. oktober 2019

KOMMER SNART: Tom Roger Aadland -- Live I Oslo Konserthus.


SINGELSLIPP 18.10.19.


Som samler av norsk musikk følger jeg nøye med på nye utgivelser.  Akkurat nå er det et album jeg gleder meg litt ekstra til.  Og heldigvis slipper jeg å vente lenger enn vel en ukes tid.  Den 1.november slipper Tom Roger Aadland sitt første livealbum. Dette albumet kommer jeg tilbake til når vinylen er i hus.

I disse dager er det ganske nøyaktig 3 år siden jeg oppdaget denne artisten.  Jeg hadde kjøpt hans album «Blondt i Blondt», hvor han hadde oversatt Dylans låter til nynorsk.

I mitt blogginnlegg om dette albumet skrev jeg bl.a.
«Tilfeldigheter førte til at jeg fikk denne skiva i posten akkurat den dagen Mr Bob Dylan fikk nobelprisen i litteratur.  Vel fortjent!  Men nå over til mannen som har oversatt Dylans tekster til nynorsk.  Han får nok ingen verdenskjent pris for dette arbeidet, men han skal få en dose velfortjent ros»
Resten av blogginnlegget kan du lese her.

I 2018 havnet albumet «Songfugl» i hylla mi.  Du kan lese  hvordan jeg vurderte dette albumet her.
  
Mens vi venter på neste album kan vi høre på den nydelige låten  «Farten til lyden av einsemd».

Jeg ble svært glad første gang jeg hørte denne.  Her har Aadland  valgt en av mine absolutte favorittartister, nemlig Tove Bøygard  som duettpartner.  Jeg kan garantere gåsehud. 

Når det gjelder Tove Bøygard, så har jeg tidligere skrevet blogginnlegg om hennes album "Blåe Drag" og "Jord". 

Også denne gangen har Tom Roger Aadland oversatt en amerikansk låt til nynorsk.  John Prines vakre «Speed of the Sound of Loneliness» har blitt til «Farten til lyden av einsemd». 

Dette er jo en låt som mange kjenner.  Det finnes mange versjoner, med bl.a. Kim Carnes, Jenny Jensen m.fl. Personlig har jeg hørt mest på  Nanci Griffiths versjon. Jeg må jo nesten nevne at jeg faktisk var tilstede på en konsert i Oslo Konserthus for en god del år siden, hvor både  Nanci  Griffith og John Prine opptrådte sammen med en håndfull andre artisten som Elvis Costello, Emmylou Harris m.fl.  Dessverre kan jeg ikke huske om duoen Prine/Griffith fremførte denne låten. 

Jeg har faktisk i alle år vært i den villfarelse at denne låten har hatt tittelen «What in the world come over you». Så feil kan maa.  

Men heretter er det den nynorske teksten som gjelder. Aadland har på mesterlig vis tatt vare på den doble betydningen, som jeg oppfatter i teksten. Og den nynorske teksten ligger så nært opp til begges dialekt, slik at de kan formidle med et særpreg og en inderlighet som treffer meg rett i hjertet. 

Jeg håper at disse to artistene fortsetter samarbeidet slik at vi får mulighet til å høre dem opptre sammen igjen, kanskje på Rootsfestivalen her i Brønnøysund ????

Denne låta gjør at jeg gleder meg enda mer til Aadlands livealbum som slippes 1.november.

Du kan høre denne singelen på Spotify.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar