mandag 4. april 2016

KVELDENS FILM: GYMNASLÆRER PEDERSEN




2006
Drama.
Skuespillere:

Kristoffer Joner
Ane Dahl Torp
Anne Ryg
Jan Gunnar Røise
Stig Henrik Hoff
Fridtjov Såheim
Jon Øigarden
Elin Sogn
Henriette Steenstrup


Fra Wikipedia:
Gymnaslærer Pedersen er en norsk film som ble produsert i 2005. Den hadde premiere 26. februar 2006. Filmen er basert på Dag Solstads roman Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land fra 1982. Hovedrollene innehas av Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Hans Petter Moland har regien i filmen, som er hans femte spillefilm. Ane Dahl Torp vant i 2006 Amanda-prisen for «beste kvinnelige skuespiller» for sin rolle i denne filmen.


Min kommentar: 

For oss som var unge på syttitallet var TV-debatter god underholdning.  Til tross for at dette var tida før farvefjernsynet gjorde sitt inntog i heimen, så ble debattene farvet røde.  Og lovnad eller trussel om væpna revolusjon (Med trykket på de rette stavelsene) var et utsagn vi hørte ofte.  For ungdommene ute på venstresiden var Mao den store helten, og alle så opp til land som Kina og Albania.  Alle var kamerater, og samholdet i arbeiderklassen var idealet.

Gymnaslærer Pedersen blir kjent med miljøet, og forelsker seg hodestups i den politiske aktive overklassejenta Nina Skåtøy som slutter som lege for å begynne å arbeide på fabrikk for tilnærme seg arbeiderklassen.  Likhetsprinsippet var viktig.

Dette er en film som skildrer den politiske temperaturen i landet vårt på syttitallet.
Og skuespillerne gjør en meget god innsats.

Så absolutt en severdig film.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar