tirsdag 9. mai 2017

FRA PLATEHYLLA: BJØRN JENS – MACKØL OG MÅSEGG.



1988.  Slager Records ‎– HLP 77034


Bjørn Jens, med etternavnet Kristiansen, var en av de virkelig store lokale helter her i Helgelandsområdet for sånn ca 25 – 30 år siden.  Bjørn Jens arbeidet hardt. Han holdt mer enn 300 konserter pr. år, og turnerte land og strand.  Mye av musikken hans ble spilt inn i Nashville.  Bjørn Jens klarte det mesterstykket å få selveste Johnny Cash til å introdusere en av låtene på albumet «15 år med mackøl og måsegg».  Det gikk også rykter om kontakt med selve dronninga, Dolly Parton.  Men jeg har aldri klart å finne ut om det var hold i disse ryktene.

Bjørn Jens er født i 1958, og var sjømann før han etablerte seg som artist.
Artistens tekster er på norsk, og omhandler et levd liv med de lyster og laster man måtte ha.  Mange mente at enkelte av tekstene hans kunne være litt grove.  Men jeg tror ikke at vi Helgelendingene reagerte noe særlig.  

Da jeg bodde i Oslo var Bjørn Jens musikk lyden av ferie, lange lyse netter hvor sola ikke gikk ned, plattingdans eller allsang .

Låta "Heim tel Helgeland" kom etter at jeg flytta hjem til Helgeland igjen.  Jeg vil tro at alle Helgelendinger som lengter eller noen gang har lengtet hjem får tårer i øynene og klump halsen av denne videoen.  Må nå benytte anledningen til å skryte litt.  Jeg er så heldig at jeg er født på Vega.  Flytta riktignok inn til fastlandet etter hvert, men alle sommerferier var vi hos mine besteforeldre på øya Søla, den steinkollossen, formet som en M, som dere ser til høyre for Vegafjellene på åpningsbildet i denne videoen.  (Skrytingen fortsetter under videoen)



Øya Søla ser dere forresten på de fleste bilder her.  Ikke så rart, da øya Søla er det vakreste stedet på vår jord. Sjekk bl.a. den fine badestranda (2min 27sek). 
Men som dere ser så kan det også være skikkelig ruskevær (2min 10 sek) på det sundet vi må krysse for å komme inn til Vega.  Vi har hytte på øya, men som dere sikkert kan forestille dere, så er det dårlig fremkommelighet med rullestol der ute, noe som begrenser mine besøk.  Akkurat nå er det lengselen til øya Søla, hytta vår og varme somre jeg kjenner på mens Bjørn Jens synger i bakgrunnen.

Jeg har gjort en av de tingene som Bjørn Jens anbefaler.  Jeg har reist heim te Helgeland, - denne gangen for godt, - tror jeg.

Men nå har jeg låta «Heim til Helgeland» fullstendig på hjernen, enda den ikke er på albumet "Mackøl og Måsegg"

Musikken til den plata finner du på  Tidal  og Spotify





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar