onsdag 13. juni 2018

SPLITTER NY VINYL I POSTKASSA MI: VIDAR VANG – 8530 BJERKVIK2018.  Vidar Vang Records ‎– VVR05LPFra bigdipper.no:
Alle har et hjemsted. Enten man kommer fra Bjerkvik, Bodø, Sunndalsøra, Moss, Kirkenes, Hamar eller Mandal. Alle har et Hamvikberg, ei Prestjordelv, et leskur, en molo, ei gate de har syklet i, en fotballbane de har spilt på. Alle har et sted de vokste opp. Alle har en historie.
Bjerkvik er tilfeldigvis Vidar Vang sitt hjemsted. Men, man trenger ikke være født, oppvokst eller bosatt i Bjerkvik for å kjenne seg igjen i sangene på det nye albumet hans.
«De siste årene, spesielt etter å ha blitt far, har jeg kommet tettere på min egen oppvekst igjen. Via barna mine gjenopplever jeg iveren på fotballbanen, nervene før juleevangeliet skal leses høyt i kirka på juleavslutningen, ekstasen når favorittsangen deres kommer på i bilen – de vanskelige følelsene når vennskap utfordres, eller når oldefar går bort.»

Min kommentar:

Vidar Vang, - en låtskriver og en tekstforfatter etter mitt musikkhjerte. 

Det må vel snart være bortimot 20 år siden jeg var på «Norwegian Wood» og der opptrådte en ung mann med navn Vidar Vang.  Jeg glemte aldri navnet, det har jo en helt spesiell klang, og er lett å huske.  Men jeg må innrømme at jeg glemte artisten litt.  Helt til jeg plutselig hørte navnet hans på radio for noen år siden. 

Jeg gjenkjente navnet, men ikke musikken umiddelbart.  Vidar Vang hadde blitt voksen, og nå sang han på norsk, - og kanskje det aller viktigste for en platesamler som kun samler på norsk musikk. (altså meg) Nå var hans album utgitt på vinyl.  Dermed havnet «Vårres Lille Krig» i hylla mi.

Jeg er gammal nok til å være mor til aristen, men alder spiller liten rolle når det er snakk om minner.  Minner fra barndom, ungdom og hjembygda.  Vidar sier selv at dette albumet kom til han da han selv fikk barn.  Man gjenopplever de forskjellige fasene, reaksjonene og lengselen.  Det er det som kalles tradisjoner.

Bygda Bjervik har faktisk en helt spesiell plass i mitt hjerte.  Jeg var så vidt fylt 20 år da jeg haika helt alene fra Velfjord for å besøke en venninne i Gratangen. Nå var det tryggere å haike på slutten av syttitallet. Jeg møtte på utfordringer underveis, men det er en annen historie.  
Men en ting må jeg nevne; - Haiketuren varte i to uker, og først en av de siste dagene på tur kom jeg på at jeg burde kanskje sende kort hjem til min mor.  De hadde ikke telefon hjemme, så det var absolutt ingen kontakt i de ukene unge frk Nilssen haiketur varte.  Dette er vel nesten utenkelig i dag.
Denne turen ga meg gode minner fra Narvik, Bjervik, Gratangen og ikke mist fjellene rundt Øse.

Men som plateselskapet sier i sitt innsalg.  Man behøver ikke være fra Bjerkvik for ¨å forstå hva Vidar Vang synger om.
Mitt inntrykk er at mye handler om drømmer og lengsel.  Da jeg var ung drømte jeg om å flytte bort fra hjembygda mi, komme meg ut, - og aller helst til Oslo.  Jeg flytta ut, og lengta tilbake til hjembygda.  Det skulle lite til for at tårene rant i strie strømmer.  En filmklipp fra Helgeland på Tv-skermen, eller en låt som ble spilt på radio og vekket minner var nok.  Og etter 35 år så fytta jeg hjem igjen, men nå lengter jeg jaggu tilbake til Østlandet, hvor jeg har hatt mine aller beste år som voksen dame.

Det er nok ikke tilfeldig at albumets åpningspor heter «Ny Dag».  Jeg mistenker at artisten legger en dobbelt betydning i tittelen. Teksten forteller om forventninger, som jeg føler er en sammenligning med våre opplevelser fra barndommen.

Vidar fortsetter i barndommen, i låta "Gate 2".  Jeg hadde selv en venninne som vokste opp i Gate 3, så jeg er godt kjent med Narviks noe spesielle gatenavn.  I teksten er mye noen og enhver kan kjenne seg igjen i. Jeg var heldig som var eldst, og dermed unngikk jeg å arve klær.  Men det var litt sånn, i hvert fall i min barndom at det ofte ble kjøpt klær som man kunne vokse i.  Et par år etter så arva lillebror eller - søster plagget, som igjen var i største laget.

Vi gjenopplever den første forelskelsen.  Den gang vi fikk noen andre til å spørre for oss.  Det var kleine øyeblikk, usikkerhet, avvisning, men også små glimt av lykke.

Ungdomstiden kan være kontrastfylt. 
Fra usikkerhet og bekymring til den gode følelsen av å kjenne på at man er ung og fri.

Men det som er interessant er at vi alle har musikk som et tonefølge til opplevelser og stemninger gjennom livet.  Om vi tilfeldigvis hører en låt, så er vi tilbake til en situasjon, vi husker hvem som var der, lukter, klær og været.

Jeg har vokst opp på et lite sted i Nordland, nesten som Bjerkvik.  Alle kjente alle, og ungdommen hadde sine møteplasser.  Vi kunne oppholde oss i timesvis på melkerampen eller på Samvirkelagstrappa.  Det var kalde vintre og når temperaturen krøp nedover de blå gradene, så krøp vi inn i tomme uthus for å finne litt ly.  Og det aller beste var om man da fikk låne litt varme fra en annen kropp. 

Vidar gir oss også tekster om savn , sorg og ensomhet.  Høytidene kan ofte være ekstra utfordrende om man er langt hjemmefra, og særlig om man er alene.  Venner og familie gir beskjed om at du er hjertelig velkommen.  Du setter pris på at folk bryr seg, men vil helst være alene.  Eller vil du egentlig det?  Det er ofte i slike situasjoner at ordene blir borte for oss vanlige.  Men en kar som Vidar Vang kan sette ord på det aller meste av det vi har opplevd eller kommer til å oppleve gjennom livet.

Min opplevelse og tolkning av Vidars tekster står ene og alene for min regning.  Det er slett ikke sikkert at jeg oppfatter det som Vidar vil si i sin tekst.  Men det er mitt privilegium som lytter.  Vi tolker ut fra våre egne erfaringer og tillegger tekstene betydning slik at de passe til oss og vårt liv.

Derfor er Vidars Vangs tekster perfekt som mitt private tonefølge. 

Tusen takk Vidar for dine tekster og musikk med varierte rytmer.  Denne skiva vil bli mye spilt.

Vidars flotte tekster finner du her.  Men vær obs!  Det følger med en advarsel.  Om du er en av oss som har flyttet fra fra ditt barndoms paradis, så er det risiko for at du vil bli rammet av akutt hjemlengsel.

Her kan du kjøpe albumet som vinyl  og cd

Du kan høre albumet på Spotify
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar