søndag 16. november 2014

FILM: DEN GRØNNE SYKKELEN. (WADJDA)











Fra cdon.no:
Wadjda er ei nysgjerrig og uredd jente på ti år. Hun drømmer om en grønn sykkel, men i Saudi-Arabia hvor Wadjda bor er det ikke tillatt for jenter å sykle i gatene. Mens moren hennes er opptatt med å overbevise faren om å ikke finne seg kone nummer to, prøver Wadjda å skaffe penger til å kjøpe sykkelen selv. På skolen er hun kjent som en bråkmaker. Da hun melder seg opp i en konkurranse i Koran-resitasjon der førsteprisen er en pengesum, blir lærerne hennes overrasket. Den grønne sykkelen er en sjarmerende og engasjerende fortelling om ei tøff jente som trosser samfunnets regler for å følge sin egen vei. Wadjda er en heltinne full av liv og Waad Mohammed er et funn i rollen. Hennes energiske pågangsmot er smittende og filmen har vunnet publikums hjerter verden over.



Min kommentar:
Kanskje ikke den aller, aller beste filmen jeg har sett.  Men den griper meg likevel i all sin ærlighet.  Jeg velger å tro at den gir et korrekt bilde av det livet jenter og kvinner må leve i Saudi Arabia.  Her der mange lover, regler og forbud. Friheten er svært innskrenket, og om man trår feil så blir det konsekvenser. 

Også den voksne kvinne har sine bekymringer. Hvordan kan man hindre at mannen tar en kone til.  Det aller viktigste er å gi mannen en sønn. Men hva om ikke det lykkes?  Historien blir enda sterkere når den presenteres på arabisk.  Ut fra det bildet vi får i denne filmen er det ganske enestående at denne filmen er spilt inn i Saudi Arabia, og til og med med en lokal kvinnelig regissør. Kanskje det er håp likevel ……

Filmen anbefales.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar