fredag 12. oktober 2018

FRA PLATEHYLLA: JAN EGGUM – HEKSEDANS



1977.  CBS 82373


Prosjekt  «vinyl til frokost»


Også forbilder trenger forbilder.  Det er nesten litt rart å tenke på at selveste Jan Eggum også har vært ung og ukjent en gang. Eggums forbilder var artister som Ole Paus, Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde, Lars Klevstrand og Alf Cranner. 


Norge ble rammet av en visebølge på syttitallet, og det var mange artister som satset på denne sjangeren.  Det gjorde også en ung bergenser med navn Jan Eggum. Felles for alle disse artistene var at de fikk sine plate utgitt av Phonogram. 

Unge Eggum så opp til disse artistene, og hadde så pass selvtillit at han mente han også kvalifiserte til å få sine plater utgitt av samme plateselskap.  Men drømmen om berømmelse ble nesten knust og Eggum som artist kunne blitt et avsluttet kapittel der og da.  Direktøren for selskapet mente at «Eggum sang på feil dialekt», så det ble ingen utgivelse hos Phonogram.

Neste kapittel i historien kan jeg nesten se for meg der den ungen visesangeren fra Bergen sitter og ser så trist ut som bare Eggum kan. Det var jo heller ikke første gang Eggum hadde blitt avvist.  

Han hadde forsøkt seg i England, men heller ikke der fikk han platekontrakt. Men så ville tilfeldighetene at Johnny Sareussen som på den tiden var produsent for Phonogram la merke til den triste bergenseren.  Han gjorde da et grep som kanskje ikke var helt lovlig.  Han tok med seg Jan Eggum til  et konkurrerende plateselskap, nemlig CBS.  Der jobbet Kristian Lindeman som likte det han hørte og ga Eggum en kontrakt på fem album.
Og resten er historie, - kan man si.

Snakk om tilfeldigheter.  Eggum har selv fortalt at etter avvisningen hos Phonogram var han forberedt på å droppe sin karriere. Men så fikk han en ny mulighet hos CBS. Unge Eggum satte seg ned med gitaren og fremførte bl.a. "De skulle begrave en konge stor" og "Kjære halvbror".  

Og platekontrakt ble det.

Flere av låtene fra albumet "Heksedans" spilles fremdeles mye på radio, mer enn førti år senere.  Kanskje ikke så rart når man ser hvilke musikere som bidrar på innspillingen.  
Her er noen av dem:
Jan Eggum, Trygve Thue, Bergen Strykekvartett, Pjokken Eide, Kristian Lindeman, Svein Gundersen, Alex,  Saft og mange mange fler

Vi som liker Jan Eggum kan altså takke Kristian Lindemann og Johnny Sareussen for at vi i mer enn 40 år har fått jevnlige doser med plateutgivelser og låter med «feil dialekt».

I tillegg til at Eggum har gitt oss en hel haug med soloplater, så har han kanskje mer enn noen andre bidratt på andre artisters innspillinger. 

Et samarbeide mange setter særlig pris på at resultatet av Eggums samarbeide med Wenche Myhre. Allerede i 1976, altså før Heksedans, så ga han Wenche Myhre mesteparten av tekstene til hennes album «Wenche» som solgte svært godt.  Platen ble belønnet med Spellemannsprisen. Det ble for øvrig en Spellemann til Eggum for "Heksedans" også.

Albumet "Heksedans" ble utgitt på cd på nittitallet.  Det er vel snart på tide med en ny vinylutgivelse av et av de mest markante album i norsk musikk fra de side 50 åra.

Kilder: Bård Ose – 100 beste rockeplater fra Bergen.  Mic.no,  wikipedia.

Du kan høre dette albumet på Spotify




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar