fredag 19. oktober 2018

FRA PLATEHYLLA: MAGNET – FERROFLUID



2011.  Warner Music Norway AS ‎– 5052498723911


Prosjekt  «vinyl til frokost»




Dette var virkelig et hyggelig gjenhør.  Det er noen år siden jeg hørte denne skiva. 

Magnet, eller Even Johansen som han egentlig heter  er en artist fra Bergen.  Han er født i 1970, og bor i dag på Askøy.  Han startet sin karriere på slutten av åttitallet og utover på nittiitallet som bandmedlem i bl.a. Veuve Clicquot Pon Sardin, Unge Frustrerte Menn, Chocolate Overdose  og Libido. 

I 2000 debuterte han som soloartist under sitt egentlige navn med albumet Quiet & Still mens han bodde i Dumfries i Skottland.  Ved senere utgivelser har han brukt artistnavnet Magnet.

Det er litt av en musikalsk reise Magnet har gitt seg ut på.  Fra åttitallets heavy metal til den lavmelte musikken vi får på dette albumet. 

Men hvorfor navnet Magnet?  Igjen plukker jeg fra en bok fra den allvitende Båd Ose.  Og Hr Ose vet.  Sent på nittitallet var Even Johansen leder for det Londonbaserte Bergensbandet Libido.  Under en turne med bandet fikk Even et illebefinnende. Gutta fikk tak i en healer og han kunne konstatere at den unge musikeren led av jernmangel.  Ja, det var kanskje ikke så rart.  Men jeg vil påstå at behandlingen denne healeren ordinerte var ganske rar.  Pasienten, altså musikeren Even Johansen måtte få tatovert en magnet på kroppen.  Denne magneten ville da suge til seg alt jern.  OK.  Even ble tatovert, ---- og han ble frisk.  Magneten virker.

Even Johansen starter nå sin solokarriere, og det er jo da bare naturlig at han tar navnet Magnet.
Dette er virkelig en morsom plate å lytte til.  Den er så variert, og det er så mange lyder i tillegg til tekst og musikk.  Det varierer mellom lys og mørke.  Jeg liker nok de låtene som preges av melankoli aller best. Og der kommer også Magnets stemme til sin rett. En annen stemme jeg kjenner godt bidrar på låta «Stay».  Der kan vi høre Hilde Marie Kjersem.

Men jeg lurer litt på hvor det har blitt av Magnet.  Han har ikke gikk ut noe album siden dette sin kom i 2011.  Dette måtte jeg finne ut av, og da er jo Google et godt verktøy. 

Her er hva jeg fant på Bergensavisens nettside:
Når Magnet ikke sitter i sitt hjemmestudio, med utsikt mot grønn skog og et knippe gjess, er han først og fremst Even Johansen og tilbringer tiden sin på Hyssingen produksjonsskole i Møllendalsveien. Der har han i et drøyt år har jobbet som verkstedsleder i musikk. Selv omtaler han seg som en slags «formann».
– Dette er folk som syns det er fint å holde på med musikk istedenfor teori, for eksempel. De hører på veldig mye fet musikk. Jeg er der for å gi de tips og råd, men egentlig sniker jeg på hva de hører på og får impulser. Det er en veldig kul ting å holde på med og det er viktig å være i et miljø. Der borte er det et fabelaktig studio med et fabelaktig godt miljø. Der henger jeg så ofte som jeg kan. At jeg holder på der inne gjør at det blir litt fortgang i min egen musikk også. Det er en veldig bra ting for meg.

Jeg håper at vi ikke har hørt det siste fra Magnet.

Denne vinylutgaven er for øvrig nydelig.  En hvit 180 grams vinylplate ligger i et nydelig utbrettscover.  I tillegg følger det med et ekstra ark med tekster og info.  Det ligger også ved en cd, slik at jeg kan spare på den nydelige hvite vinylen.




Kilder: Wikipedia, Bergensavisen,  Både Ose – 100 Rockeplater fra Bergen.

FOTO av hvit vinyl


Du finner albumet «Ferrofluid» på Spotify


Her kan du kjøpe musikken som vinyl  og  cd






 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar