søndag 15. september 2013

FRANK A JENSSEN – LENGSELENS ÅR





 
Fra Bokkilden.no:
Handlingen foregår i Seljenes, ei værslitt bygd i en avsides fjord nordpå, hvor det er funnet store mengder kalk i fjellet. Nå skal det bygges sementfabrikk på stedet. Romanen skildrer et samfunn som møter den nye tiden og utviklingen når den nye sementfabrikken bygges.

Fra nrk.no:
Romanen Lengselsens år (Forlaget Nord 2004) skildrer brytningstida på Seljenes, som utvikler seg fra bygd til industristed, med den sterke og utradisjonelle presten Arthur Sander i hovedrollen; forøvrig et Seljenes med utvetydige paralleller til Frank A. Jenssens eget Kjøpsvik i Nordland.

Fra frankajenssen.no:
”I begynnelsen hører de den dype dure fra et fremmed sted, tror jeg. Et omen om at det skal komme ei enda nyere tid; at naust skal rives, robåter brennes, at det under Sirius over Vaisafjellene skal bygges flere og finere hus. At Seljenes skal gjøres om i all evighet; hver en furukolle skal knuses, skogsvann tappes ned til tørre grushauger og hvor orren buldrer skal det brytes vei og lages dype sjakter for å mette jernkjeften. Derfor denne lyd fra et sted ute i fjorden”.
Slik åpner romanen ”Lengselens år” som henter handlingen fra Seljenes, ei værslitt bygd i en avsies fjord nordpå hvor det er funnet store mengder kalk i fjellet. Nå skal det bygges sementfabrikk på stedet. I en fortettet stil med en poetisk undertone ruller Frank A. Jenssen ut et bredt lerret med et rikt persongalleri. Det norske mot det samiske, det moderne mot det ”underjordiske”. Fremveksten av et industristed nordpå har vel aldri vært skildret med slik innlevelse og kraft –
”En dur som de skal vite kommer fra syv tusen hester, et sus herfra til Garvaluokta, en alo så stor at ingen enser den såre undertonen som varsler at den dag kan komme da fjellet er tømt”.

Min kommentar:

En avsidesliggende bygd i Nordland.  Store kalkforekomster i fjellene.   Lyder dette kjent?  Selvfølgelig gjør det det for en velfjording.  Forskjellen er at her i Velfjord skipes kalken ut, mens det i boka blir bygd en sementfabrikk i bygda.  Og så er det tidsforskjellen da.  I boka frar vi ganske så mange tiår tilbake i tid.  Men her er det skremmende mange paralleller.  Bygdas optimisme.  Utbygging av lokalsamfunnet.  En viss skepsis ved oppstart av prosjektet. Vi får en spennende gjennomgang av alle elementer som blir berørt i forbindelse med bygdas overgang fra en bygd hvor innbyggerne livnærer seg av jordbruk og fiske, og mot industriens inntog.  Innbyggerne ser fordelen av fast inntekt, samtidig som man ikke lenger er selvforsynt med matvarer.  Det er en viss skepsis mot innflyttere, det være seg ledelse for industriselskapet eller slusk.  Etter hvert ser man seg nødt til å danne fagforening og gå til streik.  Vi får en god innsikt i mekanismene som finner sted i ei bygd i kraftig endring, samhold, splittelse, svik, gudstro, overtro, kjærlighet og begjær.   Dette er ei kraftfull bok.  Og heldigvis finnes det flere bøker i samme serie.

Boka er skrevet i et herlig, fargerikt, nordnorsk språk.



Terningkast: 5.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar