tirsdag 13. oktober 2015

DAGENS BOK: MARI LINDBÄCK – KOM HJEM





Forlagets omtale: 

Lisbeth jobber for svensken. Det er alltid en pakke som skal hentes eller leveres. Hun vet godt hva pakkene inneholder, men hun får bra betalt, og hun liker tanken på at svensken synes om henne. Hun bor alene med en katt, men plutselig en dag er katten borte, og Lisbeths verden begynner å vakle. Mamma har flyttet til Thailand. Søsteren bor ved faren i nord. Lisbeth hadde egentlig bare den katten, og svensken, da, men når han begynner å få problemer, må Lisbeth selv ta kontrollen over sitt eget liv. Kom hjem er en roman om en ung jente uten feste i annet enn seg selv. Men er det nok? Mari Lindbäck (f. 1973) debuterte i 2004. Kom hjem er hennes tredje roman


Min kommentar:

Da har jeg havnet i «ungdomsgryta» nok en gang, i den forstand at jeg har lest en bok som etter min mening kanskje passer best for ungdom.  Hvorfor?  Jeg er litt usikker, men mulig at det er på grunn av det noe keitete og enkle, litt barnslige språket.

Hovedpersonen lever en noe håpløs tilværelse. Men det aller verste, synes jeg, er at hennes tilværelse fremstilles så normal.  Det virker helt uproblematisk at hun faktisk jobber som narkokurer. Men det er vel kanskje slik i Lisbeths tilværelse at når alt annet er kaos og grenseløst, ja, - da blir «pakkeleveringen» kun en jobb.  Det hele settes på en måte i perspektiv.  Men jeg bruker noe tid på å forstå dette.  Jeg tror at ungdom ville ha løst denne koden raskere.  Selv om Lisbeth har et tilnærmet håpløst utgangspunkt, så må jeg som leser bevare håpet.  Men hva med Lisbeth selv og alle rundt henne?  Bør ikke de ta ansvar?
Målgruppa for denne boka er nok ungdom.  Opplever stadig at episoder i boka kunne dannet grunnlag for en frisk ungdommelig diskusjon.
Når det gjelder sjanger så befinner boka seg i grenselandet mellom krim og                                 drama.

Her finner du boka som innbundet utgave


  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar