onsdag 14. oktober 2015

FRA PLATEHYLLA: PRUDENCE -TAKK TE DOKK


1975.  Polydor.  2382 067



Fra Rockipedia:
Prudence var et rockeband fra Namsos, dannet i 1969 og oppløst i 1975. Prudence var banebrytere innen norsk rock, både når det gjaldt musikk og instrumentering. Gruppen skapte en særegen stil gjennom eget materiale fremført med mandolin og trekkspill side om side med elektriske gitarer og trommer, og la samtidig grunnlaget for begrepet «trønderrock». Prudence fungerte også som springbrettet for karrierene til Åge Aleksandersen og Terje Tysland.
Blodslitet på veien, ulykken til bassisten hvor han hadde kappet av seg flere fingre  og det faktum at Polydor ikke ville lansere dem i utlandet likevel slik de hadde forespeilet, var avgjørende årsaker til at Prudence bestemte seg for å oppløses. Først ville de imidlertid lage en siste LP, med norske tekster, og gjennomføre en avskjedsturné. Frode Viken (senere D.D.E.) var en kort tid innom på bass, før Jan Devik overtok permanent. Albumet Takk te dokk (1975) inneholdt manifestasjonen «Æ e trønder æ», som var Aleksandersens skarpladde reaksjon på trønderhetsen som Rolv Wesenlunds parodiske Bør Børson jr. hadde ført med seg.
 Den siste turneen ble en triumfferd over landet.


Min kommentar:

Min opplevelse av Prudence som liveband, og hordan jeg feiret 17 års dagen min kan du lese om her

Jeg husker godt reaksjonen til oss ungdommene da vi fikk høre rykter om at Prudence skulle gi seg.  Det var et sorgens budskap.   For oss som hadde fulgt dette bandet fryktet vi det tomrommet som måtte bli.  Vi ante jo ikke den gangen at herrene Åge og Terje skulle gå videre mer soloprosjekter.

Det var ingen av Velfjord-ungdommene i min omgangskrets som opplevde Prudence avskjedturne.  Men vi kjøpte plata, og gråt oss gjennom hver eneste avspilling av «Takk te dåkk».  Det er jo en fantastisk låt, med en suveren gitarsolo.  Ja, en sånn solo som du vil skal vare evig.   

Derimot har jeg aldri vært begeistra for «Æ e trønder Æ».  I selskap me «Æ e nordlænding æ» så er vel dette den mest utslitte låten.  Som oftest fremført av mer eller mindre sjitfulle beboere fra den aktuelle landsdelen, og aller helst litt seint på natt/tidlig på morrakvisten.  Ingen av disse sangfuglene er verdige representanter for sin landsdel. Kanskje dette var en fandenivoldsk ide fra Prudences side.  De ville at dette skulle være en del av deres arv. De gav tross alt ut et album med tittelen «Drunk and Happy» Og det hersker vel ingen tvil om av de som gauler ut sin identitet til disse toner , er ofte både drunk and happy.  Men dagen derpå kan kanskje opplever med motsatt fortegn.

Heldigvis er sangskatten fra Prudence så mye, mye mer. 
Takk te dokk, Prudence.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar