søndag 8. mai 2016

SPLITTER NY VINYL: MONICA HELDAL – THE ONE IN THE SUN



2016. Warner Music. 5054196901813

Fra bigdipper.no:
Fabelaktig bra andreskive fra Monica Heldal både kritikere og platepushere tar nok en gang av seg hatten. Denne skiva føles som en manifestering av Heldals mange musikalske inspirasjonskilder. Som mange vet er hun superfan av Rory Gallagher og her er plenty av blueselementer, men også sart folk, solfylt americana og tilløp til prog. Albumet er mesterlig produsert av Cato Thomassen og Øyvind Blomstrøm som også spiller på skiva. Og den låter oppsiktsvekkende bra, ikke bare til norsk å være. Tommel opp!

Min kommentar:

Bra til norsk å være !!!!!!   Nå må dere holde opp med det der.  Det var på syttitallet vi sa akkurat den setninga.  Utsagnet gjaldt på filmer og musikk.  Vi snakka altså ned vår egen kultur.  Men vi var tross alt noen som likte og kjøpte norsk musikk allerede den gangen, og vi likte det ikke fordi det var norsk musikk og vi ikke kunne vente oss noe bedre. Nei, vi kjøpte og digga det fordi det var god musikk.  Heldigvis viser dagens produksjon av norsk musikk at vi er like gode som de fleste vi kan sammenligne oss med.  Og jeg er overbevist om at til og med platesjappa Big Dipper selger en god del norsk musikk.  

Mulig jeg er ekstra hårsår når det gjelder et hvert utsagn om norsk musikk som kan misforstås.  Helt siden jeg måtte ta et grep for å slanke platesamlingen min, så har jeg kun kjøpt og samlet norsk musikk og norske artister.  Og den gleden blir bare større og større etter som årene går.
Men så over til Monica Heldal, 25-åringen fra Arna. Hun synger, spiller gitar og skriver låter.  Hun slo gjennom med et brak i 2013, og har feid med seg en rekke priser og stipender.  Vel fortjent.
Nå sitter jeg her med det såkalte vanskelige andrealbumet.  Og Monica flesker like godt til med et dobbeltalbum. Og dama innfrir, - til de grader.  Hun serverer gode og lange låter som gir meg som lytter en viss ro.  Musikken er svært variert.  Ikke i kvalitet, men i stil.  Vi finner elementer fra psykedelisk pop, country, sørstatsrock, singer/songwriter, prog m.m.  Alt er gitarbasert og det digger jeg.  Jeg personlig er jo ganske fornøyd med at artisten har hørt mye på prog i det siste. Dette nevnte hun faktisk selv i et radiointervju jeg hørte for ikke lenge siden.

Det er tydelig at denne jenta er påvirka musikalsk av foreldrene sine. Hun er tydelig inspirert av band som Led Zeppelin, Black Sabbath, Thin Lizzie, Fairport Convention og en drøss med såkalte sørstatsband.

Monica har servert en litt krevende plate til oss lyttere.  Men om du tar deg tid og lytter gjennom begge LP’ene, så vil du få en flott reise den knappe timen musikken varer.  Og du vil garantert lengte etter, og gjenta den opplevelsen denne musikalske timen gir deg. Dette albumet burde gis ut på blå resept. Du blir både friskere og mere lykkelig av å høre musikken om og om igjen.
Den talentfulle jenta vi møtte for to og et halvt år siden har blitt en moden musiker.  Det er bare å glede seg til fortsettelsen.  Jeg ønsker meg Monica Heldal til Rootsfestivaleni Brønnøysund  neste år.  Pliiiiiiis !

Her finner du musikken på  vinyl  og  cd.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar