lørdag 31. desember 2016

FRA PLATEHYLLA: ANDERSEN/PLEYM - GOOD OLD FRIEND. UNRELEASED RECORDINGS 1970 – 1972


2016.  Mayfair Recorodings.   MFM018


Fra bigdipper.no:
Hørt om Andersen / Pleym? Finnmarkingene står bak tidenes kanskje sjeldneste norske plateutgivelse, deres Have your ownfeeling... innspilt i en gymsal i Kirkenes i 1971. Den skiva er en av våre definitive norske favoritter. Usigelig nydelig Beatles-inspirert pop på gjør-det-selv vis, med en meget eiendommelig produksjon. Utrolig nok er det nå gravet frem mer musikk fra Andersen/Pleym arkivene. Det tyske plateselskapet Mayfair Music som utgav Have your own feeling... har pleid tett kontakt med bandet og satt sammen en fabelaktig utgivelse. Låtene er innspilt tidlig på 70-tallet etter debutalbumet og bærer på de samme stemningene, dog er det mer akustisk. Som album står dette diskutabelt enda sterkere enn førsteskiva, for noen låter! Varmt anbefalt utgivelse laget med tonnevis med kjærlighet.

Min kommentar:
Hvem hadde vel trodd at det skulle gis ut ei skive med disse to Nordlendingene,   Eeh…. Unnskyld Finnmarkingene i 2016?   De fleste kjenner til disse to unge guttene fra Kirkenes som, etter alle solemerker å dømme har gitt ut den mest sjeldne norske plateutgivelse gjennom alle tider, - "Have your own feeling...".  Skiva som ble spilt inn i en gymsal i 1971.   Om du har originalen, så  kan du spe på pensjonen.  

Men heldigvis finnes det er tysk plateselskap som gir oss nyutgivelser av gamle perler.  Ved å trykke på tittelen på guttas første skive kan du lese hva jeg skrev da jeg kjøpte et eksemplar fra Tyskland i 2014.

Nå er det gravd frem mer musikk fra arkivene til Andersen/ Pleym, og tyskerne gir oss en LP til.  På denne plata fremstår gutta noe mer akustisk, og er kanskje ei vel så bra skive som den første.  Men denne vil jo alltid være i skyggen av skiva fra 1971, selv om dette egentlig er en førsteutgivelse.

De fleste lydklippene er opptak fra  studio «Hønehuset», som visstnok var en ombygd hønehus.
Ellers er det opptak fra Kjel Arne Pleyms studio i Stavanger fra år 2000. Med en nydelig vocal av Julia Agnes Kverneland. 
Må også nevne Merethe Førre som har bidratt på rekonstruksjon av «Close beside you» fra 1971, - her i en nyinnspilling fra 1997.


Uansett så er dette viktig nordnorsk musikkhistorie. I så måte er det litt underlig å tenke på at det tok 45 år å få utgitt plata, - i Tyskland.

Det finnes ingen låter fra denne skiva på Tuotube ... enda.  Jeg velger derfor å legge ved dette klippet etterom en litt annen versjon av denne låta finnes på den nye plata.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar