tirsdag 6. desember 2016

FRA PLATEHYLLA: ARVE TELLEFSEN – PAN.


1988.  Norsk Plateproduksjon.  IDP 3.



Arve må være Norges yngste 80-åring.  Tenk at Arve er født i 1936!  Det er ikke til å tro.  Han har  og har alltid hatt en uimotståelig gutteaktig sjarm.

Vi kjenner Arve Best som solist og medlem av store, verdenskjente orkestre hvor han har fremført store klassiske verk.  Han har mottatt utallige priser, og om du spaserer en tur i hans fødeby, vil du finne en statue av byens store sønn.  Trondheim har all grunn til å være stolt av Tellefsen.  Han er en jordnær, jovial trønder og en fenomenal fiolinist.

Jeg husker at jeg ble overrasket da denne skiva kom på slutten av åttitallet.  Da dette albumet kom, hadde jeg så smått begynt å samle på cd’er, så denne fikk jeg på cd i 1988 av en god venninne som kom på sykebesøk.  Jeg har ligget mye på sykehus opp gjennom årene, og på åtti- og nittitallet var en bærbar Sony CD-spiller en god følgesvenn. Denne plata ble fort en favoritt og en trøst. Særlig likte jeg åpningslåta «Gabriels Obo», filmmusikken fra storfilmen The Mission fra 1986.

Det var en annen og lettere Arve Tellefsen vi møtte på denne plata.  Dette var en blanding av klassisk musikk og «easy listning».  Med seg på albumet har Tellefsen solide musikere som Kjetil Bjerkestrand og Jan Garbarek.

Sistnevnte bidrar med tittelmelodien til albumet «Pan». Denne musikken ble opprinnelig skrevet for radioteaterets oppsetting av Knut Hamsunds stykke «Pan».  Her har Jan Garbarek selv omarbeidet slik at den passer for fiolin, saksofon og orgel.  Det høres og føles at denne er skreddersydd.

Det er nå noen år siden forrige gang jeg hørte denne skiva.  I mellomtiden har vinylutgaven funnet veien til hylla mi.  Dette var virkelig et gjenhør som vekket mange minner, av forskjellig art.  Men med et tonefølge av Arve Tellefsen så kan ting bli litt lettere.

Tusen, tusen takk, Arve !

Ei fin plate med en flott kar blir aldri feil.

Du kan høre aøbumet på Spotify.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar