søndag 16. desember 2018

DAGENS BOK: CILLA & ROLF BÖRJLIND - SOV DU VESLE SPIRE






Fra forlagets omtale:En natt snubler den hjemløse Muriel over en gråtende jente på gaten. Jenta heter Folami og er flyktning fra Nigeria. Muriel får låne et sommerhus i skogen av en venn og tar med seg Folami dit. Men en ettermiddag blir Folami angrepet av en mann i området og Muriel tør ikke være igjen alene med jenta. De kontakter Tom Stilton for hjelp.

Min kommentar:

Lydbok fra nlb.no:  13t 36min

Jeg oppdaget dette forfatterparet da jeg så sesong 1 av Tv-serien «Springflo» for noen år siden.  Nå er det ikke mange ukene siden sesong 2 gikk på Nrk1.  Seriene anbefales,  - i tillegg til bøkene.

Jeg har jo en  forkjærlighet for nordisk krim, og blir derfor overlykkelig for hvert eneste nye forfatterbekjentskap fra denne sjangeren.
-       
   Eller , - det vil si; - jeg kjente vel egentlig forfatterparet bedre enn jeg var klar over ettersom disse to har vært manusforfattere på flere Tv-serier.  Bl.a seriene om Beck- og Wallander.

Dette er bok nr 4 hvor Tom Stilton og Olivia Rönning samarbeider om å løse saker.

Det er ingen store overraskelser i denne boka, men jeg liker likevel formen til dette forfatterparet.  Vi har blitt kjent med Olivia og Tom.  

Tom har virkelig tatt tak i sin egen nakke fra vi møtte han i bok nr 1.  Da bodde han på gaten, og var slett ikke tilgjengelig.  Sakte men sikkert har han kommet tilbake, og sakene blir ofte løst takket være Toms innsats.

Jeg har blitt glad i hovedpersonene i denne serien.  I tillegg til Olivia og Tom, har vi blitt kjent med Olivias sjef Mette Olsäter og hennes mann Mårten, og deres gode venn, -  den noe mystiske Abbas med sine treffsikre kniver.

Handlingen i denne boka er svært aktuell da vi får et innblikk i hvordan vårt naboland håndterer innvandring.  

Men vi får også innbikk i et annet aktuelt tema, nemlig romfolket.  Vi blir med til Romania og får et innblikk i hvordan gatebarna lever der.  Og jeg bare nevner det; - dette er ikke en bok for deg med klaustrofobi.  Turene ned under gatene i den rumenske hovedstads kloakksystem er så ubehagelige. Beskrivelsen av hvordan disse bara lever er så levende at jeg kjenner det på kroppen.  Jeg føler fuktigheten, utryggheten og ja, det er nesten så jeg kjenner lukten.

Denne boka har to parallelle historier.  Den ene tar oss med til Romania.  Den andre foregår i Sverige hvor en ung flyktning fra Nigeria blir overfalt på sitt skjulested. 
Og hvem er den unge gutten som er funnet drept og nedgravd i Sverge?  Er det noen sammenheng mellom disse sakene?

Olivia og Mette jobber tett, og med hjelp av Tom så gir etterforskningen resultater.  Men det dukker stadig opp flere løse tråder.

Det er langt fra noen skrivebordsjobbing dette trekløveret driver.  Mette er en fantastisk leder, og setter inn sitt mannskap hvor det behøves. Her får vi spenning i massevis som bygges opp til aller siste kapittel.

Men jeg må gi et lite minuspoeng. Selv om boken holder på min interesse hele veien fra første til siste bokstav, så blir jeg litt skuffet når det virkelig drar seg til.  Jeg skulle ønske at løsningen var annerledes.  Jeg kan dessverre ikke si så mye mer uten å røpe handlingen.  Men jeg kan si så mye at når handlingen dreier seg om savnede mindreårige flyktninger, så har vi hørt alt før.  Jeg skulle ønske at forfatterparet hadde funnet en mer overraskende og original løsning.

Men dette lille minuset er ikke nok til å ødelegge min leseropplevelse.  Jeg håper inderlig at de fortsetter å lage Tv-serier av de to bøkene vi har fått etter det vi allerede har sett på skjermen.  Tror dette er perfekt underholdning for Tv-slavene.

Om du ikke har lest noe av denne forfatterduoen enda, så anbefales bøkene.  Men du bør nok lese dem i rekkefølge, da vi blir bedre kjent med hovedpersonene for hver eneste bok.

Her kan du kjøpe denne boken som innbundet , pocket 
eller lydbok






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar