mandag 6. mai 2019

TV-SERIE: THE ACTKanal:  Hbo Nordic.
Sjanger:   Tv-serie, True Crime
Skuespillere:  Patricia Arquette, Joey King, Calum Worthy, Chloë Sevigny, AnnaSophia Robb
Nasjonalitet:   USA
Sesong:  1
Episoder:  8
Produksjonsår:   2019


Fra hbonordic.com

«The Act» er basert på Michelle Deans Buzzfeed-artikkel fra 2016 – «Dee Dee ønsket at datteren skulle være syk, Gypsy ønsket at moren skulle bli drept», og vi får se det tragiske forholdet mellom den unge Gypsy Blanchard og hennes overbeskyttende mor, Dee Dee. Mens Gypsy prøver å bryte seg fri fra den dominerende moren, oppdager hun en rekke hemmeligheter som fører til drap.


Min kommentar:

True crime har blitt en stor del av min TV-hverdag.  Det begynte med «Making a Murderer», og siden har jeg sett utallige dokumentarfilmer og Tv-serier i denne sjangeren. 

Nå har jeg slukt 8 episoder om et meget spesielt mor-datter forhold i serien "The Act".   Jeg hadde, som mange andre, sett bilde i aviser og på nettet som viste den smilende mor og datter.  Overskriften var noe sånt som «Datter tok livet av sin mor».  Jeg husket bildet, men jeg leste aldri innleggene.  Og kunne derfor ikke ane hvilken dramatikk som hadde utspilt seg i det rosa huset i USA hvor den lille familien levde.
Jeg er helt nummen etter å ha blitt kjent med historien.
Vi møter en mor som selvfølgelig elsker sin datter over alt på jord.  Men her går det galv.  Barnefaren skyves bort.  Han vil gjerne ha kontakt med sin datter, men får ikke lov. 

Etter en noe tøff start, så finner moren ut hvordan hun kan bruke datteren for å skaffe penger.  Utallige diagnoser tillegges datteren. Stadig flytting, og bortkomne legejournaler gjør dette mulig.  Morens kontroll over datteren blir stadig sterkere.  Datteren settes i rullestol, hun mates med sonde, hun medisineres, hodet barberes og moren underviser datteren hjemme.  Ingen slipper for nær de to.  Datteren behandles som en prinsesse, og fødselsåret endres slik at datteren ikke skal vite hvor gammel hun er.

Men et barn vokser opp. Takket være en nabojente får Gypsy et innblikk i en tenårings normale liv, og etter hvert begynner hun å oppleve hvordan hennes egen kropp og sinn utvikles.

For første gang opplever moren motstand hos datteren.  Sakte men sikkert snus rollene.  Moren blir syk og da er det hun som trenger hjelp. 

Datterens kontakt med verden utenfor det rosa huset skjer via internett.  Via en nettdatingside får hun kontakt med en gutt som blir hennes kjæreste. For første gang i sitt liv forteller Gypsy sannheten om sitt liv.  Hun føler seg som en fange, og dermed legger kjæresteparet en dødelig plan.
Mamma Dee-Dee  må bort.

Ja, dette var sterke saker.  Det er helt utrolig at denne lille familien kunne leve med disse hemmelighetene over så mange år. Jeg tror at hovedårsaken til at dette var mulig var at de levde så isolert.  De hadde ingen nære venner, og slapp ikke folk innpå seg.  Riktignok hadde de kontakt med en familie i nabolaget uten at de ble gjennomskuet.
I så måte kan det være en vekker for ethvert nabolag. Kanskje vi skal være litt mere nysgjerrige.  Kan det være tillat både å bry seg og bry seg om?  Serien viser hvor galt det kan gå. 

Jeg slukte denne serien.  Selve historien er for vanvittig til å være sann.  Men det som kanskje imponerer meg like mye som handlingen er samspillet mellom de to hovedrolleinnehaverne.  Det er vanvittig sterkt. 

Det er Patricia Arquette som spiller moren Dee Dee.  I seriens første episoder satt jeg og tenkte på «Hvor har jeg sett denne dama før»?  Men plutselig så slo det meg.  Det er jo dama fra «Medium», serien som gikk på norsk tv for noen år siden.  Men hun er ganske ugjenkjennelig i denne rollen. Jeg mistenker at hun har vært temmelig mange timer i sminkestolen for å fremstå slik vi ser henne her.

Datteren spilles av  Joey King.  Hun er en ung skuespiller med en allerede ganske omfattende CV.  Hun startet allerede i tre-fire års alderen med reklamefilmer.  Ellers har vi sett henne i opptil flere episoder av diverse amerikanske TV-serier.  En liten fun-fact er at Patricia og Joey fakstisk har spilt mot hverandre før, ettersom Joey har hatt en liten rolle i «Medium».

Om du, som meg, digger true-crime, så er dette er serie for deg.  Jeg har fått med meg at enkelte anmeldere synes serien er vel lang.  Men jeg mener at hver eneste episode er så stappfull av informasjon, så jeg vet ikke hvor man i tilfelle skulle kunne kutte.  En smart vri er at vi hopper mye i tid, slik at vi får stadige tilbakeblikk som hjelper oss med å se, og om mulig forstå, denne unike saken.

Det er et formidabelt puslespill vi får presentert.  Hver eneste bit er viktig for det ferdige resultat.

Serien anbefales!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar