fredag 18. april 2014

JUSSI ADLER OLSEN – FLASKEPOST FRA P.


Når etterforsker Carl Mørck får overlevert en gammel flaskepost, tror han at innholdet – et nesten utvisket nødskrik – er resultatet av tilfeldige guttestreker. Men etter hvert som han og assistenten Assad får tydet mer og mer av brevet, skjønner han at to gutter ble bortført en gang på 90-tallet. Flaskeposten er det eneste livstegn fra dem. Men hvem er disse guttene? Hvorfor har ikke foreldrene meldt dem savnet? Hva har skjedd med dem?
Carl og Assad trekkes inn i nettet til en beregnende og følelseskald kidnapper, og snart skjønner de at tiden er i ferd med å løpe fra dem. Selv om det er gått mange år, er kidnapperen fortsatt aktiv. Marerittet tar ikke slutt.
Om forfatteren
Jussi Adler-Olsen (født 1950) er forfatter og tidligere forlags- og sjefredaktør. Han debuterte med thrilleren Alfabethuset i 1997 til god kritikk, og har siden skrevet flere kritikerroste romaner. Thrilleren Kvinnen i buret, den første boken om Avdeling Q, utkom på norsk høsten 2009. Fasandreperne er bok nummer to i serien som har gitt forfatteren flotte anmeldelser og bestselgerplasseringer i Danmark, og som er solgt til over 20 land. For den tredje boken om Avdeling Q, Flaskepost fra P, fikk forfatteren prisen for Årets beste danske spenningsroman, Læsernes Bogpris og Glassnøkkelen 2010.
Min kommentar:

Dette blir bare bedre og bedre.  Men igjen – Det er lurt å ha lest de to foregående bøkene før man gir seg i kast med denne.   Her blir vi enda bedre kjent med det noe begrensede persongalleriet.  Dette utvides for øvrig med noen få personer, og alle er nesten like spennende.  En ting er sikkert.  Vi har aldri truffet slike hovedpersoner i noen krim tidligere, og jeg tror ikke vi støter på noe lignende i fremtiden heller.  Adler Olden har skapt unike personer. Jeg liker dem, men hater dem også, - i hvert fall noen av dem.

Nok en gang er det selve framdriften av etterforskningen som er en del av spenningen.  Vi blir faktisk meget godt kjent med gjerningsmannen,  ettersom vi får et godt innblikk i hans hode, hans tanker, ord og gjerninger. Det er uhyggelig lesning.  Vi får kjennskap til en, for de aller fleste, ukjent verden hvor religiøs overbevisning bestemmer mer enn lover og regler og sunn fornuft.

Vi begynner også å ane at de personene vi har lært å kjenne gjennom tre bøker om Avdeling Q kanskje skuler på sine egne hemmeligheter.  Og kanskje sjefen sjøl, Carl, ikke er riktig så sær som vi hittil har trodd.  Han åpner jo huset sitt for flere personer som krever sitt.

Jeg gleder meg allerede til neste bok.

Terningkast: 5,5.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar