onsdag 16. april 2014

ANONYMOUS


Hvem var forfatteren av skuespillene kreditert William Shakespeare? Det er spørsmålet som stilles i dramathrilleren Anonymous, lagt til den politiske ormegården i det elisabetanske England. Rhys Ifans og Vanessa Redgrave spiller hovedrollene, mens regien er ved Roland Emmerich (2012, Patrioten).

Temaet filmen spekulerer over, har gjennom flere århundre fascinert akademikere og briljante begavelser, fra Mark Twain og Charles Dickens til Henry James og Sigmund Freud. Eksperter har diskutert, bøker har blitt skrevet, og lærde har viet sine liv til å beskytte eller avsløre teorier rundt forfatterskapet til de mest kjente verkene i engelsk litteratur. Anonymous fremsetter ett mulig svar, med fokus på en tid da politiske intriger, lyssky romanser i The Royal Court og de onde planene til grådige, makthungrige adelsmenn ble eksponert på det mest uventede stedet - Londons teaterscene.Min kommentar:Her blir vi presentert for en eldgammel konspirasjonsteori.  Var det virkelig William Shakespare som skrev verdens mest kjente skuespill?  Denne fattiggutten som ifølge ryktene ikke kunne lese.  Og det må jo være vanskelig å skrive uten å beherske lesekunsten.  Selvfølgelig har vi hørt dette «ryktet» før, men denne gangen får vi hele historien rundt.  Historien fra det engelske kongehuset er dramatisk nok.Dette er mer enn et kostymedrama. Filmen er bygd opp som en thriller, og det funker. – i massevis.

For meg er det et ekstra pluss at en av mine favorittskuespillere, Vanessa Redgrave, spiller hovedrollen. Hun er fortsatt rå selv om også hun har fått noen år på baken.Jeg siterer fra filmen «Det må være plass til skjønnhet og kunst i livet».  Men kunsten kan også være brutal og vond.  Det får vi rikelig oppleve gjennom de to timene filmen varer.

Et annet sitat «Kan man elske månen etter å ha sett solen».  Tja, det kommer vel an på…….To be or not to be, that’s the questionTerningkast:  4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar