tirsdag 29. april 2014

NY VINYL I POSTKASSA: ERLEND ROPSTAD – HER OM NATTA
Her Om Natta er Erlend Ropstads fjerde album og oppfølgeren til den dobbelt Spellemann-nominerte suksessen Hva Om Det Ikke Er Sånn Som Du Tror At Det Er.

Høsten 2013 tok Ropstad med seg en nøye utvalgt gjeng musikere til legendariske Silence Studio i de värmlandske skoger, der det meste av plata ble spilt inn live på ei helg. Det var fullmåne, ulven ulte utenfor og ingen ble forstyrret av at Erlends musikk nå har mer trøkk enn før. I tillegg var det ro nok der til at visene, tekstene og musikken fikk det fokus de fortjener. Dette er Erlends helt klart mest personlige album til nå. Med på utgivelsen finner vi blant andre Erlend Viken på fele og Hanne Kolstø på kor.

Min kommentar:
Jeg kjøpte Erlends forrige skive også, så da denne dukket opp i postkassa var veien kort til platespilleren.  For oss som samler på norsk musikk så er det ekstra givende når artisten skriver norske tekster.  Nettopp derfor blir det litt morsomt at akkurat denne dialektsyngende trubaduren (sagt i aller beste mening) drar over kjølen for å spille inn dette albumet.
Blir også litt overrasket i det første sang starter---- på svensk.  Men det er kun et par svenske linjer i denne hyllesten til svenske artister.  For som Erlend sier: «Ingen nordmann har klart å bli en svensk visesanger».  Men når det er sagt, så er det helt tydelig at han har hørt på opptil flere svenske visesangere opp gjennom tida.  Her kan vi høre både Vreeswijk,  Afzelius, Lundell og Winnerbäck.  Dette kunne blitt veldig kleint, men det låter faktisk meget bra ettersom Erlend har lyttet og lært.  Men det beste av alt.  Han fremfører musikken med sitt eget særpreg, slik at han langtfra er noen kopi av de svenske helter.
Tekstene er så personlige, og fremføres med en innlevelse og på en så hjerteskjærende måte at jeg som hører på er overbevist om at alt han synger om er selvopplevd. Vi hører selvransakelse, sorg, anger, lengsel ….og kjærlighet.  Vi blir også påmint om å ta vare på gode minner,  «Vi må legge det et sted hvor vi kan finne dem».
Erlend får hjelp av gode musikere, bl.a.Hanne Kolstø på vokal.


Dette er rett og slett en god opplevelse, på Sørlandsdialekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar