lørdag 26. november 2016

DAGENS BOK: SIDSEL DALEN – NØDHJELP








Fra cdon.no:
Nødhjelp er en thriller om storpolitikk, pengemakt og personlige dramaer, en intens og drivende "pageturner". En hemmelig agent fra MI6 blir funnet i Akerselva med avkappet hode. Hvordan havnet han der? Journalist Mia Mikkelsen leter etter svaret. Hun jobber "undercover" i forsvarsdepartementet, mens Norge trapper opp til krig i et lite land i Nord-Afrika, for å sikre folket frihet fra en tyrann. Mia avdekker et råttent spill i kulissene, styrt av en bransje som ser fred som sin aller største trussel. Samtidig havner hennes fjortenårige stedatter på kjøret i Oslos underverden.


Min kommentar:

Endelig, - en ny bok av Sidsel Dalen.  Altså; - boka kom for et års tid siden, og siden har jeg ved jevne mellomrom og ganske ofte sjekket Blindeforbundets bibliotek. nlb.no, i håp om at lydboka var tilgjengelig.  Heldigvis kan man reservere bøker, slik at da boka var klar så lastet jeg ned øyeblikkelig.

Tidligere har jeg lest og skrevet om bøkene (Blogginnlegget finner du ved å trykke på boktittelen):

 Sidsel Dalen er en kunnskapsrik forfatter som har høy faglig kompetanse.  Det gjør at hun kan gi oss lesere en meget troverdig miljøskildring fra hovedpersonens yrkesliv.

Jeg liker spesielt godt når historiene  er delt i flere arenaer.  I denne boka følger vi Mia Mikkelsen og personene rundt tett, både de hun omgås på jobb og hennes nærmeste familie.  Dette gjør at vi får en spennende og komplisert miks av storpolitikk, økonomi, spionasje, kjærlighet og de vanlige problemene med mine, dine og våre barn.

Jeg innrømmer at jeg måtte ta de første kapitlene et par ganger for å få en oversikt.  Her er det mye å holde styr på.  I så måte syns jeg ofte det kan være vanskeligere å få oversikten i en lydbok enn når jeg leser og kan gå bare noen setninger tilbake.  Men for all del.  Det er ikke forfatterens skyld at jeg er ukonsentrert og kanskje dupper litt mens jeg har lydbok på øra.  Når jeg så først har fått oversikt over hvem boka handler om og hva de enkelte gjør, så er det ikke noe problem å følge med.  Dalen skriver som vanlig i en lett og ledig stil, uten å forenkle stoffet hun skriver om.  

Kort oppsummert handler boka om olje, krig, terror, flyktningekaktastrofen, korrupsjon, spionasje, eller med andre ord politikk.  Videre handler boka om kjærlighet, familieliv, voldtekt, narkotika, tenåringsliv, karriere, samvittighet og alt det andre som hører med til et moderne familieliv.

Dette er en spennende bok, men jeg får ikke helt den samme entusiastiske følelsen som jeg fikk da jeg leste de to forrige bøkene.   Etter å ha lest de to første bøkene var jeg nærmest euforisk.  Jeg er langt fra å kjenne på den samme følelsen nå.  Og så kommer jeg til å tenke på at det faktisk er ganske lenge siden jeg har hatt en slik ekstraordinær opplevelse.  Hva kommer det av tro.  Jeg kan ikke fatte at det er fordi jeg ikke har lest noen gode bøker i det siste.  Fordi jeg har jo stort sett kvalitetslydbøker på øret mange timer hver dag.

Har forsøkt å tenkte litt tilbake.  For det første så må jeg kanskje presisere hva jeg mener med en ekstraordinær euforisk leseropplevelse.  Jo, det er når en bok er slik at du gruer deg til at den skal ta slutt.  Den må være spennende.  Men mest av alt må jeg som leser bli overrasket, enten av handling, miljø eller avslutning.  Og det skjer svært ofte for min del i møte med nye forfattere.  

Når jeg skal lese en bok av, for meg, en ukjent forfatter så har jeg absolutt ingen forventninger.  Men om jeg, som i dette tilfellet allerede har lest to bøker av forfatteren så starter meg med en viss forventning.  Jeg stilles inn på nøyaktig det nivået hvor jeg ble så overrasket og interessert sist jeg leste en bok om Mia Hermansen.  Når jeg så ikke oppnår samme stigning i inntrykk og opplevelser som forrige gang, så betyr dette ikke nødvendigvis at forfatterens kurve er nedadgående.

Om jeg tenker meg om har jeg opplevd nøyaktig det samme med mange forfattere i det siste. Jeg lover herved at jeg foran neste bok, uansett forfatter, skal forsøke å nullstille meg som om det er mitt første møte med denne.

Så ut fra mine tanker akkurat nå, så kan jeg anbefale denne boka som en spennende og underholdende bok, og dermed er det bare å glede seg,  - og nullstille meg til Dalens fjerde bok om journalisten Mia.  Håper den kommer snart.

Her finner du boka som pocketutgave.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar