fredag 11. august 2017

KVELDENS FILM: DE ANDRES LIV


Kanal:  Nrk
Skuespillere:  Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Charly Hübner, Werner Daehn og Martina Gedeck.
År: 2006
Sjanger:  Drama
Land:  Tysklandn

Fra nrk.no:
Øst-Berlin 1984: Det hemmelige overvåkingspolitiet har full kontroll over DDRs innbyggere. Folk blir presset og truet for å få nære venner og familiemedlemmer til å overvåke hverandre. En effektiv Stasi-offiser får for første gang sympati for dem han skal avlytte. Men kan han utgjøre en forskjell?


Min kommentar:Det er ikke så ofte jeg ser tyske filmer eller TV-serier.  Tror knapt jeg har sett noen tysk produksjon siden Derrick, Tatort og Der Alte, alle tre TV-serier fra åtti- og nittitallet.  Men skuespillerne er velkjente.  De har sikkert opptrådt i en, eller flere av de nevnte TV-serier.

Men dette er selvfølgelig noe helt annet enn timeslange polizei-underholdnning.  Denne filmen beskriver det alvor som Øst-tyskerne opplevde i sin hverdag så sent som på åttitallet.
Kan så en film om avlytting av en helt vanlig familie som lever et helt vanlig liv verre spennende?  Svare er ja.  Nettopp fordi dette er Europas nære historie. 


Denne filmer framstår så mørk, i dobbel forstand. Den mørke lyssettingen gir oss et realistisk tilbakeblikk.  Vi aner den frykt som landets innbyggere måtte kjenne på kroppen, - konstant.

Skuespillerne er troverdige.  Særlig gjør Ulrich Mühe inntrykk på meg i rollen som offiseren Gerd Wiesler, som lever hele sitt liv gjennom å overvåke andre.  Han er den beste  i sin jobb.  Helt til han blir besatt av å overvåke et kunstnerpar.  Han oppdager etter hvert hvor tomt hans eget liv er.

Så nå starter han nok en jakt i tillegg til det arbeidet han utfører for Stasi.  Han starter sin høyst private jakt på tilfredstillelse, eller rett og slett noe å fylle livet sitt med.
Vil han lykkes? – privat og profesjonelt?  Nei, det kan jeg ikke røpe her.  Men det jeg kan røpe er at denne filmen er absolutt severdig.


Her kan du kjøpe filmen som DVD