tirsdag 22. august 2017

KVELDENS FILM: DEEPWATER HORIZONKanal:  Viasat
Skuespillere:      Mark Wahlberg,      Dylan O'Brien,     Gina Rodriguez,  Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich,  
Regi:      Peter Berg 
Sjanger:      Action /     Drama /     Thriller
Nasjon:  USA
År:  2016

Fra filmweb.no:
Den 20. April 2010 skjedde en av verdens største menneskeskapte miljøkatastrofer på dypvannsborreriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Filmen følger en vital historie som mange ikke har sett: Historien om de 126 menneskene som jobbet om bord på Deepwater Horizon denne skjebnesvangre dagen. Mennesker som ble fanget i en utenkelig og grusom situasjon. Det var dyktige arbeidende menn og kvinner som var gjennom et knallhardt skift, i håp om å få komme tilbake til deres familier og deres liv på land. På et øyeblikk ble alt snudd på hodet. De sto ansikt til ansikt med døden. I sin mørkeste time ble de tvunget til å samle mot for å sloss mot en ustoppelig infernobrann midt på havet, og når alt virket håpløst, til å redde hverandre.
Millioner av mennesker fulgte med på den nærmest ustanselige oljelekkasjen fra havbunnen. I 87 dager rant mer enn 50.000 oljefat om dagen fra havbunnen inn i Mexicogolfen. Det ble den største oljelekkasjeulykken i menneskets historie. Et skjørt marinesystem balanserte på kanten, levebrød var i limbo, og store, kritiske spørsmålstegn ble reist rundt kostnadene, betingelsene og farene rundt oljedrilling på dypt vann.


Min kommentar

Vi kjenner alle en oljearbeider.  Ja, de aller fleste av oss har en eller flere i nær familie eller vennekrets. 

Nå er det, heldigvis, en stund siden vi hadde en større ulykke i den norske oljenæringen.  Jeg velger å tro at sikkerheten er god på norsk sokkel, og helst bedre enn alle andre.

Denne filmen tar oss med til ulykken i Mexicogolfen i 2010. 
Her har filmskaperne valgt å fortelle om selve ulykken og de som jobbet på det skiftet som ble rammet.

Det starter med at vi spiser et måltid med familien, før vi blir med helikopterturen ut til riggen.  Dette er hverdagen til tusenvis av oljearbeidere. 
Stemningen er avslappet og god.  Man møter sitt crew på heliporten, og er klar for sin jobbperiode ute på havet.  Allerede begynner man å snakke om hva man skal gjøre i neste friperioode.

Men vi vet jo at noe skal skje.  Og derfor lar jeg meg irritere over den kaotiske situasjonen vi møter ute på plattformen.  Avtroppende mannskap ser ut til å ha det aller mest travelt med å komme seg om bord i helikopteret som skal bringe dem hjem.  Forståelig nok, da de må ha hatt en tanke for det som skjedde senere.  Det virker som om det ikke er noen informasjonsflyt ved vaktskiftet. I ettertid kan vi vel slå fast at alt var ikke helt på stell ved mannskapsbytte.  Når dette skal filmatiseres får vi presentert kaos, og mye rop og skrik.  Noe som ofte kjennetegner amerikanske filmer.

Jeg lar meg underveis irritere over småting som:  Hvorfor bruker ikke mannskapet hjelm og vernebriller? Enkeltes holdning til den kvinnelige medarbeideren.  Mannskapets kollektive «Fadervår». Mangel av informasjon til pårørende etter ulykken.  Jeg mener at ved katastrofer her hjemme i Norge, så settes det opp temmelig kjapt opp flere telefonnr hvor pårørende kan henvende seg til. Overlevende burde vært skjermet mot «angrep» av pårørende som ikke har fått sine hjem.

Hvorfor har man instrumenter, sensorer og målere på en arbeidsplass?  Det må vel være for å oppdage potensielle feil så tidlig som mulig.  For så å sette inn tiltak for å begrense skaden.  Men her mener de at det helt sikkert er måleren det er noe feil med!!!!!!!!!!!!!

I dette tilfellet er ikke ulykken til å unngå.  Jeg lar meg imponere over lydeffektene i denne filmen.  Lyden av eksplosjonene er massive drønn, uten de irriterende skarpe lydene vi ofte får i andre actionfilmer.  Her er det ekte lyd, og med surround får man varierende avstand til eksplosjonene og deres plassering virker være skremmende nøyaktig.

Filmen velger å fokusere på mannskapet, fra de reiser ut, deres opplevelser av ulykken og deres hjemreise.  Vi aner jo at mange av dem vil slite i ettertid, men det får vi ikke vite så mye om.  Bortsett fra de siste fem minuttene hvor vi får en oppramsing av medlemmene av mannskapet og hva de jobber med i dag.

Det gikk liv tapt, og mange ble skadet.  Men denne filmen har helt glemt miljøkatastrofen som følger en slik ulykke.  De fleste av oss husker de daglige oppdateringene om utslipp og forurensing.  Skade på dyre- og fugleliv osv.  I 87 døgn strømmet oljen ukontrollert ut i havet.  Kostnadene og tapene var enorme, både økonomiske og miljømessig.

Jeg håper inderlig at alle involverte har lært av denne katastrofen.

Dette er noe å tenke på, når vi nå står foran et Stortingsvalg hvor en av hovedsakene er fremtidig oljeleting utenfor vår kyst. Men det skal jeg ikke si så mye om her.

Se gjerne denne filmen.  Den anbefales..

Du kan kjøpe filmen som DVD , Blu-Ray, og