onsdag 3. oktober 2018

NY MUSIKK FRA TOVE BØYGARD: HJARTESom samler av norsk musikk på vinyl har denne bloggen hittil kun hatt innlegg om ny og gammel musikk fra egen platehylle.  Jeg gjør nå et unntak ved å skrive om en singel som ble sluppet på Spotify i går.

Årsaken til at jeg velger å nevne denne singelen på bloggen min  er at Tove Bøygards forrige album «Blåe Drag» er et av mine favorittalbum.

Jeg oppdaget denne artisten da «Blåe Drag» kom  ut i 2017, og ble øyeblikkelig betatt.  Det første jeg la merke til var stemmen, en stemme som lød som en miks av Marianne Faithfull og Janis Joplin. I tillegg hadde  låtene hennes tekster som var umulig å overhøre.  Det er deilig når man oppdager et album med mening,og en artist som vil noe mere enn kun å telle avspillinger på strømmetjenester.

Gårsdagens nye singel «Hjarte» er en låt som er umiddelbart setter seg, - i «Hjarta»,  som vi sier her i distriktet.

Det er altså bare en eneste konsonant som skiller vår særegne dialekt fra Sør-Helgeland fra artistens hallingdialekt.

Om vi trekker dette litt lenger og ser det store bildet, så kan vi kanskje konkludere med at når forskjellen er kun en eneste vokal på en avstand på ca 85 mil (Brønnøysund – Hallingdal), så bør vi kanskje heller fokusere på likhet fremfor ulikheter og fremmedfrykt.

I mitt innlegg om albumet "Blåe Drag" så nevnte jeg at Tove Bøygard er en artist som helt tydelig har noe på hjertet. Gjennom sine tekster så viser artisten oss at hun har et stort hjerte, som banker litt ekstra som de svakeste i samfunnet.

Derfor måtte jo den neste singelen få tittelen «Hjarte».

Igjen får vi servert en tekst som er så direkte og tydelig at hver og en av oss bør stoppe opp å tenke litt. 

Fra artistens presseskriv:
HJARTE er ei undring over den framvoksende egoismen og høyrepopulismen på den rike delen av jordkloden. Når gamle venner som før var inkluderende og rause plutselig har blitt fryktsomme og selviske, når empati snur og blir til hat, når omtanke og omsorg byttes ut
med fiendtlighet og avsky, da er noe riv ruskende galt. Da har det spora av, og man står igjen og lurer på :
«Kor vart det tå Hjarte?»

Få kan som Tove si slike ord uten at  det blir kleint og litt for mye. Hun er direkte og ordene kommer rett fra levra, - eller "hjarte", om du vil.

Kor spora det tå? Koss var det bar te?
Kor vart det tå hjarte, kor vart det tå hjarte?
Kor spora det tå? Koss var det bar te?
Kor vart det tå hjarte, kor vart det tå hjarte, kor vart det tå deg?

Er det´kji rart – at dei du alder har møtt – det er dei du er redd for
Og er det´kji rart - at dei du alder har sett – er dei du ikkji vil sjå
(Fra teksten til Hjarte)


Tove Bøygards neste album «Jord» slippes 01.des.2018.   Det er bare å glede seg.  Det er allerede mulig å forhåndsbestille albumet på artistens nettsider her


Mens du venter på neste album «Jord» , kan du høre det forrige «Blåe Drag».  Du finner det på Spotify.
Mitt blogginnlegg om dette albumet kan du lese her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar