mandag 5. november 2018

FRA PLATEHYLLA: SAFT – SAFT



1971.  Polydor ‎– 2382 009





Prosjekt  «vinyl til frokost»





Nok en gang falt valget på et Bergensband.  Jeg har nevnt det til det kjedsommelige.  Om jeg hadde plukka vekk alle artister og band fra Bergen fra platehylla mi, så ville det blitt god plass.  Utrolig hvor mye god musikk som har blitt produsert i byen blant de syv fjell.

Gutta i Saft begynte så smått å spille sammen i 1969.  De holdt på fram til 1974. Til glede for veldig mange fans gjenoppsto bandet i 1996, og har, - ifølge wikipedia, - ikke gitt seg enda. 

Jeg oppdaget bandet da de vant Europatoppen med singelen «People In Motion».  Om ikke jeg husker feil, så ble Europatoppen sendt en gang pr måned.  Det var jo ikke så mange radio- eller Tv-programmer for oss ungdommer.  Så vi passet på å få med oss de få programmene som ble sendt.  Da satt vi der med kassettspillerne våre og tok opp musikken som ble presentert.  Jeg har et arkiv med kassetter merket med «Europatoppen + dato + år».

Unge frk Nilssen  begynte på Rana Gymnas høsten 1972.  For ei Velfjordjente var jo Mo i Rana nesten som en storby å regne.  Der var det kafeer og utesteder, og særlig besøkte vi Polarkroa.  Der ble det puttet mange 25-øringer på jukeboksen for å få høre Bergens-bandets hit.  Her oppe i nord ble tittelen temmelig fort gjort om til «People In Mosjøen»

Dette er bandets første LP, og ble utgitt før deres første hit «People in Motion».  Så deres aller første og største hit kom først med på bandets andreskive.

Når jeg tenker meg om så var 1971 et meget bra år for norsk musikk.  Dette er noen av de som ga ut album dette året:

Junipher Greene, Hole In The Wall, Aunt Mary, Titanic m.fl.  Ja, og så må vi ikke glemme Gro Anita, Dag, Stei, Inger Lise og de andre som bidro på Treff-platene.  Og vi kommer heller ikke utenom Terje Rypdal. Han har jo spilt alltid, så han ga selvfølgelig ut musikk dette året også.

Når det gjelder denne innspillingen fra Saft, så må jeg få lov til å ta med en aldri så liten «funfact» .  Og som vanlig er kilden Bård Oses – 100 beste rockeplater fra Bergen.

- "Om du trodde at Def Leppard var det første bandet som hadde en enarmet trommis, så må du tro om igjen.  Saft hadde nemlig en enarmet trommeslager, om enn en liten stund, allerede i 1971.  Trommeslager Mange Lunde valgte å holde kjeft om episoden.  Han hadde nemlig gjort en aldri så liten tabbe.

Innspillingen til dette albume skal gjøres Live.  Under låten «Fly» skjer det, - trommeslageren mister den høyre trommestikken.  Han lar det stå til. Trommeslageren sitter jo bak bandet og trommene, så ingen får med seg hva som skjer.

Etter en stund får Mange fisket opp trommestikken sin.

Tabben blir ikke lagt merke til.  I dag har dette blitt en morsom historie, og det hersker fremdeles en viss ueanighet om hvilken låt tabben skjedde i.  Du kan jo sjekke selv om du kan hlre det.  Ifølge Lunde selv så misten han stikken ca 03.36 ut i låta «Fly».  Han plukker den opp igjen ca 14 sekunder senere.

Dette albumet ble spilt inn i det populære Rosenborg Studio.  Dette ble faktisk det aller siste albumet som ble innspilt på en firespors maskin.  Umiddelbart etter at innspillingen var ferdig, ble kablene kuttet og en ny åttespors maskin ble montert.  For øvrig den første i Norge." 

Dette er et svært variert album.  Vi får en nydelig versjon av Beatles-låten Eleanor Rugby.  Neste spor er «Fjøsvise»!! 
Men det fineste sporet på denne skiva er «All The Time», som for øvrig ble utgitt som bandets første singel.




Ove Thue hadde basert teksten på et slagord som oppsto i USA under Vietnam-krigen: «Fighting for freedom is like fucking for virginity.» Dette ble brukt som refreng, noe som ble for sterkt for BBC. Den mektige radiokanalen nektet å spille platen da den ble sendt inn som norsk bidrag til Europatoppen i mai 1971. Saft svarte med å trykke «Censored by BBC» på singlens omslag.  Som dere kan se så stiller Ove Thue uten klær. Platen ble til slutt spilt, men med en pipelyd over den nevnte strofen.

Denne LP'en er et must i enhver platesamling hvor man vil ha et flott og variert album med et av syttitallets aller beste norske band.

Du kan høre musikken på Spotify
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar