fredag 5. desember 2014

FRA PLATEHYLLA: BERANEK – X-RAY


1983 SNOWFLAKE RECORDS -CLP-3039.Fra Wikipedia:
Espen Beranek Holm (født 23.mars, 850) er en norsk komiker, programleder og rockemusiker som har vært kjent både som soloartist og som medlem av anerkjente band. Under artistnavnet «Beranek» debuterte med singlen «Dra te hælvete» i 1981. Han er bl. a. inspirert av artister fra rockelektronikaens barndom, som Residents og Kraftwerk, og bruker selv teknologi og synthesizere i musikken sin, i tillegg til gitar og andre organiske instrumenter (som han i stor grad trakterer selv). I starten av sin solokarriere var Beranek parallelt en del av Ung Pike Forsvunnet (UPF), og prosjektet Spastisk Ekstase (m/bl.a. Helge Gaarder).

 Han albumdebuterte med «Sound Of Danger» i 1981, et album som fortsatt er å regne med blant minimalistiske elektroniske utgivelser fra 80-tallet.
Med oppfølgeren «X-Ray» (1983) innkasserte Beranek Spellemannprisen.

Min kommentar:

Med låta «Dra te Helvete» skapte Beranek et skrell i pop Norge.  
 Husk vi hadde bare en radiokanal, og vi var derfor prisgitt den musikken de høye herrer på Marienlyst ville dele med oss.

Om du har glemt hvordan musikken lød på åtti-tallet, så lytt til X-ray.  Den er så åttitalls at hockeysveisen gror, og skulderputene spretter ut mens tonene fyller stua.  Det var ei grusom tid.  Men Beranek var – og er meget god musiker.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar