onsdag 27. september 2017

DAGENS BOK: MICHEL BUSSI – ETTER STYRTEN
Fra cdon.no:
En flystyrt. En eneste overlevende. Men hvem er hun? Natten til lille julaften 1980 styrter et fly på grensen mellom Sveits og Frankrike. Bare en tre måneder gammel jente overlever. Er hun Lyse-Rose eller Emilie? To familier mener hun er en av dem. Det utløser en etterforskning som varer i nesten to tiår. En ivrig privatdetektiv prøver å avdekke jentas riktige identitet, og bit for bit legges puslespillet. Men vil han leve lenge nok til å fortelle sannheten? «Etter styrten» fikk Gullkulen for beste oversatte krimroman i 2016. Gullkulen ble utdelt av jurymeldem Fredrik Wandrup under krimfestivalen mars 2017, og på vegne av juryen begrunnet han prisen slik: De tre jurymedlemmene er alle av den oppfatning at «Etter styrten» var en enestående leseropplevelse. Litterært er den på høyden, med sin veksling i stilnivåer, strålende dialoger og til tider real time-skildring av begivenhetene. Juryen sier også at Etter       styrten er....en litterært avansert blanding av thriller, satire, kriminelt puslespill og faktisk en kjærlighetshistorie.

Min kommentar:

Dette er en historie helt utenom det vanlige.  I starten var jeg usikker på om denne boka tilhørte krimsjangeren, men der skulle jeg bli satt skammelig på plass.  

Dette er en historie som utvikler seg  etter hvert som historien fortelles, og den fortelles gjennom en privatdetektivs arbeide.  Han har jobbet med saken i 18 år, og er i ferd med å gi opp.

Dette er utgangspunktet:  En flystyrt, - kun en overlevende, - en baby på tre mnd, to familier som begge kjemper for å få bevis for at barnet tilhører deres familie, en rettsak , en avgjørelse, men er avgjørelsen korrekt?
Familiene er usikre.

Det ligger til rette for et puslespill, - et digert et med tusenvis av små biter, og av og til legges det fram biter som ikke har noe med denne saken å gjøre.  Dette er komplisert.

Vi beveger oss fram og tilbake mellom flystyrten i 1980 og fram til den overlevende babyen blir en ung jente på 18 år.  Hun er en tilsynelatende trygg jente, som fungerer godt og har det bra sammen med den familien som vant rettsaken kort tid etter flystyrten.  Er sannheten da nødvendig?  Selvfølgelig er den  det.

Dette er en historie som drives fram fra begynnelsen som er en dramatisk historie.  Etter hvert aner vi at det muligens har skjedd noe kriminelt.  Men jeg var ikke forberedt på den thrilleravslutningen vi fikk.  Sjelden har jeg blitt mer overrasket.  Dette liker jeg.  Det var en stund at jeg tenkte at denne boka var kanskje vel lang.  Men etter den forrykende og ikke minst overraskende avslutningen, så er det tilgitt.  Det viser seg at all info og alle biter i puslespiller var nødvendig for å løse gåten.

 Her kan du kjøpe boka som innbundet og  pocket