onsdag 18. oktober 2017

FRA PLATEHYLLA: ST.THOMAS – LET’S GROW TO-GETHER. – THE COMEBACK OF ST.THOMAS



Prosjekt  «vinyl til frokost»




2004.  Racing Junior ‎– RJLP 024



St Thomas eller Thomas Hansen som han egentlig het fikk store overskrifter da hans tidligere album ble utgitt.  Men da denne skiva kom, gikk det rimelig trått.  Anmelderne hengte seg opp i siste del av tittelen, …. The comeback of St Thomas.  De mente det var noe underlig med et comeback da forrige skiva kom for knappe 8 måneder siden.

Nå i ettertid så er vi muligens litt klokere.  Det kan være at Thomas hadde kjempet hardt, og at det i hans verden virket som et comeback.

Det er ingen hemmelighet av Thomas slet med psykiske problemer.  Dette ga han tidvis store utfordringer.  Det hendte at han fikk raseriutbrudd på scenen.  Men han kunne også sitte på scenen og greie ut i det vide og brede om seg og sitt.  

Hans oppførsel gav han mange problemer.  Plateselskapet sa opp avtaler, og arrangører vegret seg for å booke St Thomas til konserter.  Thomas fortalte selv om at han i perioden fant en venn i alkoholen da angsten ble for voldsom.

Jeg oppdaget artisten i 2002 da albumet «Hey Harmony» kom ut.  Siden har jeg fulgt han.

Og jeg er slett ikke enig i at dette albumet fra 2004 er så mye dårligere enn de tidligere.  Det er litt anderledes, men  det må jo bare være flott at en artist utvikler seg.  St Thomas er i perioder så lik Neil Young at det er nesten nifst.

Legg spesielt merke til coveret som Thomas tegnet selv.

St.Thomas ble bare 31 år gammel.  Han ble funnet død i sin bolig i Oslo.  Dødsårsaken var en uheldig kombinasjon av reseptbelagte medikamenter.  Det var et trist budskap å få.  Hvem vet hva Thomas Hansen kunne drevet det til musikalsk?  Ja, han hadde andre talenter også.  Han spilte en stund fotball for Skeid, men la opp for å vie seg til musikken.

Etter artistens død var det hjerteskjærende å lese om hans fortvilte bønn om hjelp.  Hans far sto fram med historien om hvordan de i fellesskap kjempet for å få hjelp til Thomas. Det ble bl.a. lagt fram mer enn 50 avslag fra psykologer i Oslo som Thomas hadde henvendt seg til for å få hjelp.  Det er trist å tenkte på at St Thomas kunne vært i livet i dag om han hadde fått hjelp.

Fram til febr/2020 ligger det en dokumentar om livet til artisten Thomas Hansen ute på Nrks nettsider.  Du kan se filmen her.  Jeg anbefaler deg å se filmen. 
Du kan høre albumet på Tidal og Spotify











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar