lørdag 21. oktober 2017

KVELDENS FILM: UNDER OVERFLATA (Elles)Skuespillere:  Juliette Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig
Regi:  Malgoska Szumowska
Sjanger:  Drama
Land:  France
År:  2011

Fra nrk.no:
Den vellukka journalisten Anne er mor til to og bur i Paris. Ho skriv på ein artikkel om prostitusjon blant studentar for magasinet ELLE. Møta hennar med dei to sjølvstendige, unge kvinnene Alicja og Charlotte gjer djupt inntrykk på ho, og ho blir tvungen til å stille spørsmål om sitt eige syn på pengar, familie og sex.


Min kommentar:

Det er svært sjelden jeg ser en film som ikke er nordisk eller engelskspråklig.  Jeg liker å holde på med et par ting samtidig, som f.eks. å  ha Pc’en på fanget samtidig som jeg ser film eller TV-serie.  Men når filmen som i dette tilfelle kombinerer språk som fransk, polsk og arabisk.  Ja, da måtte pc’en legges bort, og jeg måtte konsentrere meg om å lese teksten.

Fransk film, - ja, jeg burde forstått hva som kom.  For her benytter man ikke dyne eller mørke soverom.  Nei, her er de nakne kroppers akrobatikk overalt, når som helst.  Og jeg måtte nok en gang blende vinduene mine.  Det er litt innsyn inn i stua mi, -  eller, rettere sagt jeg innbiller meg at det er litt innsyn.  Så jeg prøver å skåne mine naboer for sterke og støtende scener.

Ifølge statistikk er franske menn storforbruker av de prostituertes tjenester.  Journalisten Anne arbeider med en artikkel for bladet Elle, og dykker litt under overflaten på tallene som statistikken viser.  Hvem er dissene som kjøper sex, og hvem er de som selger?  Er alt bare mørkt og trist, eller finnes det noen som faktisk nyter å selge sex?  Er horekunden en som er ulykkelig i sitt ekteskap, elller kommer også menn i denne kategorier i alle former og farger?

Jobben med artikkelen berører Anne mer enn hun er forberedt på.  Etter hvert kommer hun tettere på både de prostituerte og brukerne.  Og fra å ha en noe dømmende holdning, så opplever hun etter hvert en fasinasjon som fører henne bort fra sin noe kjedelige tilværelse.

Juliette Binoche er som alltid fantastisk i rollen som journalisten Anne.  Jeg har ennå til gode å se henne gjøre en dårlig jobb.  Hun er en av de aller beste.  Men det er egentlig hennes innsats som gjør at jeg blir sittende å se hele filmen, fordi her er det nesten to timer med ligging og prating, og ingenting annet. 

Uten Juliette ville dette vært en tålmodighetsprøve så sterk at jeg nok hadde gitt opp før jeg var halvveis.

Men om du er tilhenger av erotikk vist på fransk vis, så kan kanskje denne filmen være noe for deg.