tirsdag 20. februar 2018

KVELDENS FILM: TESTAMENT OF YOUTH
Kanal:  Tv2
Sjanger:   Drama /  Krigsfilm
Skuespillere:     Kit Harington,     Alicia Vikander,     Dominic West,     Hayley Atwell,     Emily Watson,     Miranda Richardson,     Taron Egerton,     Colin Morgan, ,    Anna Chancellor,     Joanna Scanlan,     Jonathan Bailey,     Charlotte Hope,     Amanda Fairbank-Hynes,     Emily Bevan,     Richard Buck
Regi:     James Kent
Manus,     Juliette Towhidi
Nasjonalitet :     Storbritannia
Språk:     Engelsk
Produksjonsår:     2014

Fra viaplay.no:
Våren 1914 kjemper den unge, viljesterke og selvstendige Vera Brittain for å komme inn og studere på Oxford. Men hennes drøm brister da Første verdenskrig gjør sitt inntog i England, og en hel generasjon unge menn melder seg under fedrelandets flagg.

Min kommentar:

Av og til har man godt av å se en film som er basert den ekte historien.  Da mener jeg ikke alle de amerikansk-produserte "based on a true story filmene" som det går tretten av på dusinet.  

Men denne engelske kvalitetsfilmen derimot.  Ja, den er severdig.

Det har gått noen år siden jeg leste boka som denne filmen er bygd på.  Men den må ha gjort inntrykk, for jeg husker utrolig mye fra handlingen.  Jeg har også sett en tidligere filmatisering av boka. Men denne filmen var mye, mye bedre.

Det er modig gjort å produsere denne filmen uten de aller største skuespillerne på rollelisten.  Men svenske Alicia Vikander kjenner jeg litt til, og hun gjør en formidabel jobb.  Hun bærer virkelig denne filmen nesten helt alene. 

Dette er først og fremst en film om lidelse.  En krig er lidelse, - for alle parter, noe den unge sykepleieren erfarer.  Men det er ikke alltid så lett å argumentere for at også motparten lider.  

Dette er også en film om kontraster.  Det blir meget tydelig i en heller banal scene hvor den unge sykepleieren blir hjemkalt fra sitt viktige arbeide med å hjelpe syke og døende soldater, fordi hennes mor er «dårlig».  Datteren reiser hjem i hui og hast.

Men morens problem er at kokkepiken har sluttet , og da er det krise i heimen.  Vera oppdager da hvor lite den grufulle krigen berører hennes familie og øvrige innbyggere i hennes hjemby. 

Som alltid er vel boka bedre enn filmen.  Men om du, som jeg, liker Alicia Vikander, så bør du ta deg tid til å se denne filmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar