søndag 9. mars 2014

MUSIKK PÅ VINYL: JAHN TEIGEN – TEIGENS TIVOLI

Polydor, 2382 080. 1977





Teigens tivoli er et musikkalbum utgitt av Jahn Teigen i 1977, samme år som Prima Vera ga ut debutalbumet. Plateselskap var Polydor.
Forut for dette hadde Jahn Teigen vært Norges rabbagast.  Han hadde vært medlem i gruppene Enemies, Red Squares, Lions of Judea, Arman Sumpe d.e., Popol Vuh og Popol Ace. Dette var før Teigen for alvor gjorde sitt inntog i Melodi Grand Prix.  Joda, - han hadde vært med tidligere uten at vi husker dette særlig godt.  Og han hadde skremt vannet av oss i sin opptreden med Inger Lise Rypdal med låta Voodoo hvor Jahn stilte i skjelettdrakt. 
Jahn hadde så smått begynt å snuse på film og teater.  Noe fansen ikke var bare begeistret for. Året før hadde han kommet ut med albumet «Teigen synger Falsk», et «pratealbum» som skulle sette en standard på guttas videre samarbeide. Da han så startet prosjektet Teigens Tivoli, benyttet illsinte musikkjournalister sitt aller rødeste blekk. Jeg husker kun en massivt slakt av prosjektet, bandet, musikken og turneen.  Jeg var til stede ved en av konsertene han holdt. Helt inntil scenen sto en gjeng langhåra nordlendinger og trua Jahn Teigen med juling. Fansen følte at han hadde sviktet dem. Det var en godt stykke fra Popol Ace og til Teigens Tivoli. Jeg har et minne om at regnskapstallene for denne turneen var like blodrøde som journalistenes blekk.  Men igjen – min hukommelse er ikke alltid 100 % å stole på. Jeg setter derfor pris på å bli korrigert J
Musikere på Teigens Tivoli er ingen smågutter. Her dukker Herodes Falsk opp på følgende instrumenter: Typewriter, cups, laughs, morale, syloxydal.  (Hva er syloxydal?).  Vi finner selveste Alf Emil Eik på trommer, solo gitar, Synthesizer, orgel, percussion og handklapp. Rune Nordal trakterer diverse mixere og recordere. Og så Jahn selv da, som her spiller bass, akustisk gitar, mellotron, synth, orgel, flygel og piano.
Jeg har ikke spilt dette albumet på ca 35 år. Det var et hyggelig gjenhør.  Et par melodier sitter fremdeles i hjernebarken og rockefoten.  Får håpe at Teigen selv hadde nytte og glede av dette prosjektet.  Og det må jo føles litt deilig at dette mer eller mindre vellykkede prosjektet ble navnet på Teigens utstilling på Rockheim.
Dette er et album som er umulig å sette terningkast på, da det er helheten, bandet, konserten, turneen, plata og til slutt utstillinga på Rockheim som gir helheten. Det blir derfor ikke riktig å gi karakter til plata isolert sett.
Men selvfølgelig er skiva et must for alle Teigenfans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar