onsdag 1. april 2015

DAGENS BOK: TRUDE TEIGE – JENTA SOM SLUTTET Å SNAKKE

Forlagets omtale:
En kvinne blir funnet drept i sin egen stue i den idylliske kystbygda Losvika. Hun sitter i en stol ved vinduet med utsikt til alle som kommer og drar. Hun er sminket og kledd i en lang, sort silkekjole. Kvinnen er datteren til en predikant som ble funnet drept i det samme huset ett år tidligere. Drapet er ikke blitt oppklart, og folk i bygda er redde for at det går en drapsmann løs. Journalisten Kajsa Coren begynner å grave i drapsofferet fortid. Folk omtaler kvinnen som ensom og annerledes hun hadde nesten ingen kontakt med andre mennesker, og hun snakket aldri. Kajsa skjønner at kvinnen tilbragte dagene i stolen ved vinduet, og at hun visste mye om mange. For mye? Da en ung jente forsvinner, øker folks frykt i takt med stormen som er på vei inn fra havet.Min kommentar:

Losvika er ei bygd du ikke vil oppholde deg i. Om du er på biltur og er helt utslitt, så bør du kjøre noen mil ekstra for å unngå å overnatte i denne bygda hvor tiden har stått stille... lenge. Her er bedehuset det aller viktigste, og miljøet rundt dette styrer lokalsamfunnet. 

Men heldigvis har vi ekteparet Kajsa og Karsten. Hun er den norske utgaven av Annika Bengtzon, mens han er politimannen som kjemper seg tilbake til jobb etter å vært utsatt for en skyteulykke
Det er lurt av Truge Teige å gi journalisten hovedrollen. Dette er et yrke hun kjenner ut og inn. Hun kjenner også geografien hun skildrer. Det får vi merke når hun beskriver orkanens herjinger. Alle vi som har vokst opp eller bor i et værhardt område, kjenner igjen den hjelpeløse følelsen av hvor liten man blir i kampen mot naturkreftene.

Hun beskriver også de mørke kreftene som hersker i bedehusmiljøet på en troverdig måte. Mulig at Teige her lener seg til Eva Lundgrens noe omstridte forskning. Jeg har lest denne forfatterens bok «I Herrens vold» fra åttitallet. Det er, om jeg husker riktig, en bok basert på intervjuver med kvinner som har levd i forhold eller blitt dominert/mishandlet av religiøse ledere).

Jeg har litt problemer med å skaffe meg oversikt over persongalleriet i denne boka. Det er ikke så mange personer, men jeg tror at årsaken er at både levende og døde har så mange likheter. Jeg går i hvert fall litt i surr starten av boka. Men de kommer på plass etter hvert.


Spenningen er tilstede, men noen av gåtene er litt for opplagte. Men for all del. Med disse ingrediensene: en eller flere mordere, flere drepte og/eller savnede pesoner, en hjelpeløs politimann, et fraværende telefonnett, et uvær av villeste sort og en ivrig journalist som stikker nesen borti det meste uten å tenke på konsekvenser. Ja, da blir det selvfølgelig spennende.

Det får da så være at noen tråder bare forsvinner i løse luften, og at det er brist i logikken et par steder. Men dette er min oppfatning. Mulig at en annen leser vil nøste opp alle tråder. Det er jo det som er fordelen med å lese. Vi tillegger alle en bit av vår egen fantasi.

Her finner du boka  som  innbundetpocket , lydbok på cd , minnekort  og til nedlastning .


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar