søndag 12. februar 2017

DAGENS BOK: JAN MEHLUM – TO KOMMA ÅTTE SEKUNDER




Fra cdon.no:
Ny Svend Foyn-roman. Tett på virkelighetens skyggesider. Tønsbergadvokaten Svend Foyn blir overraskende oppsøkt av en kvinne han en gang hadde et forhold til. Amanda Riley er en målbevisst gravejournalist som kompromissløst jager sannheten om virkelighetens mørke sider. Hun vil at Foyn skal følge henne til København, hun skal treffe en kilde der, men føler seg utrygg. Og det med rette. Kilden dukker ikke opp, i stedet ender Amanda Riley død på bakken fjorten etasjer nedenfor hotellrommet der møtet skulle ha funnet sted. Politiet avskriver hendelsen som selvmord, men Svend Foyn tror ikke på den forklaringen. Da han begynner å nøste i sakene Amanda arbeidet med, blir han trukket inn i et nettverk av svarte penger, prostitusjon, menneskehandel og drap. Og han føres på sporet av en hendelse i København for mer enn tjue år siden, et mystisk dødsfall det aldri er blitt gitt noen tilfredsstillende forklaring på. To komma åtte sekunder er den sekstende frittstående romanen i serien med tønsbergadvokaten Svend Foyn i hovedrollen.

Min kommentar:
Jeg ble betatt av Tønsberg-advokat Svend Foyn allerede i første bok da den kom ut.  Det betyr at vi har hatt mer eller mindre fast følge i vel 20 år.  Alle som er eller har vært i fast forhold vet at det går opp og ned.  Man har veldig gode perioder, passe gode perioder og mindre gode perioder.  Men kjærligheten består uansett.

Akkurat nå føler jeg det slik i forhold til Svend Foyn.  Denne sekstende boka om min venn advokaten var en bitteliten nedtur i forhold til tidligere bøker og de forventningene jeg hadde.  Mulig at årsaken er at jeg alltid gleder meg veldig til en ny Foyn-bok. 

Det er ikke slik at Mehlum skuffer eller skriver dårlig.  Få, om noen, skriver så lett og flytende som han.  Når så lydboka blir lest av Nils Nordberg, ja da er det bare å nyte de vel ti timene lydboka varer.

En overraskelse er at Mehlum fletter inn en krimgåte fra virkeligheten med historien om Jan Wiborg. Her er det lagt en del research til grunn.  Det er helt tydelig at forfatteren har satt seg inn i gåten Wiborg. Får vi endelig vite hva som egentlig hendte på hotellrommet i København i 1994?  

Det er nok bokas hovedstory som skuffer meg litt.  For all del, den er spennende nok.  Men jeg synes den ikke er original nok.  Som regel vil jeg bli overraska og underholdt.  Men for å være ærlig, så er jeg litt lei av temaet menneskehandel.  Det er tydelig at det er i vinden for tiden.
Så det blir altså ikke toppkarakter på Mehlum denne gang, men det er uansett ikke langt unna. Og en ting er sikkert.  Duoen Svend Foyn og Jan Mehlum kommer garantert sterkere tilbake.

Her finner du boka som  innbundet  og  lydbok






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar