søndag 9. juni 2013

NORTH FACE







Fra cdon.no
1936. Ingen hadde hittil lyktes med å bestige den nesten loddrette nordsiden på Eiger ? alpenes mest fryktede fjell. Innenfor de Olympiske Leker i Berlin ville Hitler vise muskler for omverden og lovte gull og ære til unge tyskere som våget å ta utfordringen med å bestige dette fjellet. To venner, Toni og Andi, ankommer foten av fjellet sammen med rivaler fra hele Europa. Hvem blir først til å bestige det som kalles for dødens fjell? 


Min kommentar:
Nok en gang tar jeg for meg en film som er «basert på en sann historie». Det aller beste med denne filmen er at det er en tysk produksjon med skuespillere som snakker tysk. Filmen ville ikke vært den samme om «gutta i veggen» skulle kommunisert på «Hollywoodsk».
Denne filmen gir et så realistisk bilde av historien at du sitter med neglebit i halvannen time. Samtidig sitter jeg og irriterer meg over at de ikke bruker hjelm.Strikkalue gir elendig beskyttelse mot stenene som raser i hodet på klatrerne.

Bakteppet er Nazi Tyskland. Vinnerviljen er stor, og det samme er offerviljen. Filmen har fått kritikk for nettopp denne fremstillingen av kappløpet opp Nordveggen hvor politikk og idiologi er drivkreftene. Jeg mener at dette er filmens styrke. Den viser i all sin gru hvordan nazismen drev det enkelte individ til å sprenge grenser langt utover det forsvarlige, med kun et mål for øye – nemlig å vinne. Nazistene skulle være først og best. De tyske helter ble hyllet. Hitler himself gikk ut og lovte gullmedalje til de første som klatret opp Nordveggen.

Jeg har lest et sted at det var denne filmen som gav skaperne av Kon Tiki ideen til å legge inn en dramatisering av de faktiske hendelser. Vi som publikum liker en konflikt. I denne filmen er det skapt en konflikt mellom de to tyske og de to østerriske klartrerne. I virkeligheten var de visstnok bestevenner. Og denne dramaturgiske vendingen har skapt like mye debatt i Tyskland som vi opplevde her i Norge etter Kon Tiki vites ikke. Men kinopublikummet sier alltid «ja takk» til ekstra spenning.

Filmen anbefales!
Terningkast 4,5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar