søndag 11. oktober 2015

DAGENS BOK: DAVID LAGERCRANTZ – DET SOM IKKE DREPER OSS










Fra cdon.no:
Salander er tilbake! Millenniumserien fortsetter. Tidsskriftet Millennium har fått nye eiere. Onde tunger påstår at tiden har gått fra Mikael Blomkvist, og han lurer på om han burde finne seg noe annet å gjøre. Lisbeth Salander er rastløs. Hun deltar i et hackerangrep, tilsynelatende uten noen spesiell grunn. Hun tar risikoer hun vanligvis er nøye med å unngå. Det ligner ikke henne. En sen nattetime får Mikael Blomkvist en telefon. Det er professor Frans Balder, en ledende autoritet innen forskning på kunstig intelligens..Balder påstår at han sitter på revolusjonerende opplysninger om amerikansk industrispionasje, som kan ryste verden. Han har dessuten hatt kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har en viss likhet med en person Mikael Blomkvist kjenner godt. Mikael Blomkvist begynner å håpe at det skupet som han og Millennium sårt trenger, er innen rekkevidde. Lisbeth Salander har, som vanlig, sin egen agenda. I Det som ikke dreper oss fortsetter historien. Snart skal deres veier krysses. Enda en gang. David Lagercrantz' Millennium 4 er et.selvstendig litterært verk inspirert av karakterer og hendelser fra Stieg Larssons univers.

Min kommentar:

Aldri har vel en bok fått mere forhåndsomtale enn denne som skal være en fortsettelse at Stieg Larssons Millenium-trilogi.  

At David Lagercrantz tør, sier jeg bare.  Han må være en meget uredd mann.  – Eller så må han være usedvanlig mediakåt.  For som forfatter av denne boka blir han den mest mediaomtalte forfatter «worldwide»  inneværende år.

Det er ingen tvil om at Hr Lagercrantz er en modig mann. Han er nok en ganske god forfatter også.  Men nettopp med alt det jeg har lest på forhånd lagret i bakhodet, så er jeg ikke i stand til å vurdere forfatterens innsats på et rettferdig plan. Jeg klarer ikke helt å vurdere denne boka isolert sett.  Helt ubevisst så er Larsson inne i hodet mitt hele tiden.  Kanskje det er årsaken til at jeg bruker mange kapitler for å komme skikkelig inn i handlingen. 

Det er først når Lisbeth Salander for alvor entrer scenen at ting drar seg til.  Da kjenner jeg igjen spenningen i noen kapitler.  Vi får noen sider hvor handlingen er i Salander-tempo.  Lisbet er slik vi husker henne, sterk, mystisk og ekstremt sky. 
Men Mikael Blomkvist er fremstilt som en statist.  Forfatteren har brukt mange linjer på han, men han er så lite viktig i forhold til hva jeg forventer. Jeg savner også kjemien mellom de to hovedpersonene.

Men til tross for dette så har boka en periode hvor jeg er en meget interessert leser.  Selve plottet er originalt, og det er for så vidt godt gjort å få skrevet den populære duoen inn i fortellingen.
For en liten stund hadde jeg den go’følelsen det er å ikke kunne legge fra seg boka.  Men dessverre så føler jeg at romanen flater litt ut mot slutten.  Og selve avslutningen irriterer meg noe grenseløst.  Her får vi en tilnærmet amerikansk/Hollywoodsk slutt.  Ikke riktig like klissete som de vi har sett hundrevis av ganger på film, men de siste sidene har elementer som jeg mistenker er tatt med til ære som det internasjonale markedet, les amerikanerne.  Jeg likte det ikke noe særlig.

Hva er så konklusjonen?
Som en fortsettelse i Millenium-serien, så holder boka ikke mål.  Den mangler nerve, og radarparet Salander/Blomkvist fremstår som bleke kopier av seg selv.  Nå skal det sies at jeg også brukte lang tid på den første Larsson-boka.  Husker at jeg begynte på nytt flere ganger.  Det er mye mulig at min begeistring for Larsson skylder filmene og særlig skuespillerne. Den castingen der er vel den aller beste noensinne.

Om jeg hadde lest boka isolert sett, uten noen forventninger, med spenningen til å møte en ukjent forfatter, så hadde jeg sikkert likt boka ganske godt.  Den har virkelig sine øyeblikk.  Og så likte jeg Hr Lagercrantz så innmari godt da jeg så han på Tv forleden.  Derfor har jeg bestemt å lese flere bøker av denne forfatteren.

Om du gleder deg til en grensesprengende fortsettelse av Millenium bøkene, så vil jeg anbefale deg å tone ned forventningene om du ikke vil bli alt for skuffet.
Men om du vil oppleve en «helt grei» krim med et originalt plott, så anbefaler jeg gjerne denne boka,
Og så er det jo morsomt å lese en bok som alle snakker om.



Her finner du boka som innbundet  ,  lydbok på cdtil nedlasting  og  på minnekort

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar