lørdag 7. januar 2017

FRA PLATEHYLLA: THE VANGUARDS - PHNOOOLE 1967


1967.  Triola.  TNLPS 16


Et av Norges første, og etter manges menig beste, rockeband ble startet i Bærum så tidlig som i 1961. Terje Rypdal var med helt fra starten.  Bandet er ofte omtalt som et Shadowsband.
Etter hvert begynte bandet å synge på norsk, og ikke alle var like begeistret for de norske, og ofte banale, tekstene.

Våren 1967 sluttet Rypdal for å gå over til  Dream, et band som spilte litt mere progressive musikk.  Men før Terje slutta, så var han med på denne utgivelsen hvor besetningen for øvrig besto av Freddy Lindquist, Bjørn Nordvang, Leif hemmingsen og Johnny Sareussen. 

For et mannskap!  Tenk på hva de gutta kunne ha utrettet med dette bandet.

Det hersker flere ulike historier om hvorfor bandet etter hvert ble oppløst.  Den jeg personlig tror mest på er at de var uenige om hvilken musikkform de skulle opptre med.  En annen teori er at det var et økonomisk spørsmål.  Bandet ble etter hvert medeiere i plateselskapet Continental, og medlemmene selv måtte ivareta ulike roller i selskapet slik at tiden strakk slett ikke til.
Husk at på sekstitallet var det ofte slik at musikk var noe man drev med på fritiden.  Det var svært viktig å få en "ordentlig jobb".

Uansett er det synd at ikke bandet fortsatte med akkurat den musikken de presenterer på denne skiva. Dette er tidsriktig, lettbeint pop/rock med engelske tekster. Vokalisten synger bra, - ja faktisk mye bedre enn han gjør på senere utgitte soloskiver.
Produsent er Svein Erik Børja. 

Om du er så heldig å finne et strøkent eksemplat av denne skiva, må du nok opp i et par tre tusenlapper for den originale utgivelsen på Triola. Men heldigvis finnes det et godt og mye billigere alternativ.  Sandem Records ga i 2008 ut albumet i to varianter, sort og mørke rød vinyl.  Her får du også med et 12-siders hefte med masse info.  I tillegg har denne utgivelsen 4 bonusspor.
Albumet ble også gitt ut i Italia under navnet « I Vanguards», og i Sverige som «The Vanguards».  Disse to sistnevnte har jeg ikke lykkes i å få i min samling, - enda.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar