onsdag 10. mai 2017

FRA PLATEHYLLA: OMPAKARA – SÅPE TEL KVELDS


1991. Grappa ‎– GRLP 4047.



Som platesamler, med fokus på kun norsk musikk, så må jeg vel innrømme at jeg har hundrevis av plater i hylla som aldri har vært spilt, eller vil bli spilt.

Men dette prosjektet jeg driver nå med at jeg trekker blindt ut ei skive hver morgen som jeg da spiller til frokost, og skriver noen ord om, - gjør at jeg:
-        Får hørt en del av mine plater som ellers ville blitt uspilt
-        Får et hyggelig gjenhør med en del plater og artister som jeg ikke               har hørt på mange år(tier)
-        Hver dag får høre ei ny skive ettersom jeg setter den tilbake i hylla i            de tilfeller hvor jeg trekker ut en plate jeg har hørt og skrevet om før.
Et morsomt prosjekt, men fremfor alt lærerikt prosjekt.

«Ompakara, hva er dette» tenkte jeg i dag tidlig da valget falt på denne plata. «Sikkert gammaldans» tenkte jeg.  Men jeg er oppvokt med denne musikkformen, og den gang jeg hadde to bein så kunne jeg alle typer gammaldans. Litt morsomt at i det jeg skriver dette om antall bein, så låter dette fra høytalerne i stua mi:
-        « I vår væl treng’n to ben før å gå»
Dette er ei tekstlinje fra en av låtene.
Så langt er jeg enig med bandet.

Men det er ikke gammaldans jeg får.  Jeg er noe usikker på bandets musikkstil.  Hvilken sjanger er dette? 

I mine ører er det rock, som har et snev av trønderrock.  Det er også ispedd en god dæsj folkemusikk fra mange forskjellige land, en knivsodd balkan, bittelitt C&W og mest av alt kilosvis med godt humør. Når det hele smøres med folkelige norske tekster, - ja, så blir dette så pass unikt at bandet sjøl har valgt å opprette en egen  sjanger, -  nemlig gangsterpolka.

Fra wikipedia:
Gangsterpolka er en musikksjanger innen populærmusikken som er inspirert av baltisk folkemusikk. Sjangeren er etablert av Ompakara. Kravet til musikk som defineres som Gangsterpolka er bl.a. total lengde på maksimum 3 min og 17 sekunder. Blant instrumentene som blir benyttet skal det være minst et trekkspill, en fele eller en banjo. Ompakara har søkt patent på begrepet Gangsterpolka hos patentstyret, for derved kunne ha noen føringer i forbindelse med sjangeren.

Bandet ble dannet på Elverum i 1990. Dette er bandets andre album.  

Medlemmene på denne plata er:
     Helge Aarstad – trampeorgel, mandolin, trekkspill, piano, sang, kor,          banjo, komponist, tekst
    Kent Maurstad – gitar
    Ole Jørgen Kjernet – bass, kontrabass
    Helge Hellebust – 12-strengers gitar, sang, kor, tekst
    Stein Erik Evenstad – trommer, percusjon
    Iver Erling Årva – fele, bratsj, banjo, sang, kor
I tillegg fikk bandet hjelp av:  Tori Årva -  tverrfløyte, piccolofløyte, kor,

Etter å ha hørt gjennom plata et par ganger så tenker jeg at dette må være et morsomt live-band.  Vil  tro at de har en opptreden som fester seg i minnet.  Jeg får det for meg at flere av låtene minner mistenkelig om «Prima Vera».  Uansett, så er det morsomt.

Etter nå å ha googla litt, så kan det se ut som om bandet eksisterer enda.  Ifølge deres FB-side så hadde de konsert i 2016.  Og så leser jeg en annet sted at dette bandet hadde slippkonsert på selveste «Slurpen» i Oslo i 1990.  Et sted hvor jeg faktisk var noen ganger nettopp i 1990.  Men jeg tror at om jeg hadde opplevd dette bandet live, så hadde jeg husket det. Men mange har glemt mye av det som hendte på Slurpen i 1990.  Det er tross alt nesten 30 år siden.  Enkelte hadde sågar problemer med å huske fredagens konsert på Slurpen lørdagen etter  
 
Du kan høre musikken på Twitter og Spotify



Her er et klipp fra gullgruva Nrks arkiv.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar