fredag 5. mai 2017

NY MUSIKK PÅ VINYL: WENCHE MYHRE – DA JEG VAR UNG. DE FINESTE SANGENE.


2017.  Ess-Engros ‎– ESS040LP



Fra skvis.no:
La meg være ung sang Wenche Myhre i 1964. Hun er fortsatt like ungdommelig selv om tittelen på denne samlingen tyder på det motsatte. Dette er de fineste sangene fra de første pop-årene, men det er også plass til flere ungdommelige flotte poplåter. "Vinter og sne" (1966), "Du og jeg og vi to" (1972), "Vi lever" (1982) og "66 år" (1983).
 Karrieren startet tidlig i barneårene der faren Kjell og broren Reidar utgjorde orkesteret. Det var derfor ikke noe nytt for henne å stå på en scene å synge da hun var blitt 13 år, bortsett fra at stedet var showteateret Chat Noir i Oslo og at hun deltar i et talentshow på sin fødselsdag der førstepremien er en platekontrakt. 

Tenåringen fikk i tillegg roller i flere filmer. Samtidig ble hun lansert i Tyskland og til det som skulle bli et internasjonalt gjennombrudd. Grand Prix-slageren "La meg være ung" kom bare på fjerde plass i finalen i 1964 på hennes egen 17-årsdag, men for det norske ungdomspublikumet var dette vinneren. Wenche ble om mulig enda mer populær. Hun fylte blant annet universitetsplassen med en opptreden der politiet hadde vanskeligheter. En folkemengde på titusenvis ville storme scenen. "La meg være ung" er av mange regnet som tidenes norske Grand Prix-melodi og en revolusjonerende popsang inspirert av tidens "opprørske" popsjanger. I norsk sammenheng udødeliggjort av Arne Bendiksens tekst og melodi og Egil Monn Iversens internasjonale arrangement. Resten er historie.


Min kommentar:

Wenche Myhre er Norges udiskutable popdronning. Vi vil aldri få noen som kan konkurrere med hele Norges Wenche. Ingen har vel et nøyaktig tall på hvor mange plater denne dama har gitt ut. 

Min private Wenche samling består av:
101 stk Singelplater
45 stk LP
24 stk samleplater (med andre artister)
24 stk cd

Wenche fylte 70 år i februar.  Jeg har sagt det før.  Det er utrolig hvor mange ungdommer som fyller 70 år om dagen.  

Jeg husker godt mitt første «Wenche-øyeblikk».  Det var i 1964.  Filmen «Operasjon Sjøsprøyt» skulle komme til Gimle, og unge frk Nilssen satt storøyd på første rad.  Dette var den første filmen jeg så i farver, og Wenche spilte samepiken Aina.  

Wenche i samedrakt var noe av det flotteste jeg hadde sett, og jeg ville bli same.  Basta!!  Min mor forsøkte å fortelle meg at samepike var ikke noe du kunne bli sånn uten videre.  Og forresten så hadde jeg både tatere, kvener og finner i slekta mi.  Det skulle jeg være stolt av.  Men nei, jeg ville gjerne bytte bort alle mine gener mot ei samedrakt.  Ja ja, jeg fikk mast meg til et par skaller.



Etter filmen så begynte jeg for alvor å høre på Wenches musikk.  Jeg hadde nok hørt en del på hennes plater før 1964, men det var først nå jeg oppdaget Norges største aller største tenåringsidol. Den første singelen jeg kjøpte var «Katta vår».  Og siden har jeg fulgt med på Wenches karriere, i inn- og utland. 

Når det først skulle komme ei samleplate med Wenches låter, så er utvalget på denne skiva etter min mening helt i tråd med artisten utgivelser.  Vi får de mest populære slagerne, og vi får noen ikke fullt så kjente låter.  Og helt til slutt får vi en feiende flott karokeversjon av «La meg være ung».  Så her har både du og jeg muligheten til å være Norges Wenche Myhre eller tyskernes «Die Wencke» i hele 2 minutter og 16 sekunder.  

Legg merke til tyskernes lille omskriving av Wenches fornavn. 

Jeg skulle ønsket at vinylutgivelsen var litt mer påkostet. Jeg beklager å måtte si det, men dette var simple greier.   Artisten Wenche hadde fortjent en 180 grams vinylplate liggende i et flott, gjerne laminert utbrettscover.  Her skulle det fulgt med en bok med historikk om artisten og låtene.
Jeg håper plateselskapet husker på det, når artisten fyller 80.

Vi har mye å takke Wenche Myhre for.  Men kanskje vi har vel så mye å takke Randi Hultin for.  For det var hun som oppdaget Wenche da hun som 13-åring deltok i en talentkonkurranse.  Det var ikke så mange som la merke til den unge Kjelsås-jenta, men Randi Hultin hadde både sett og hørt.  Hun hadde sett mimikken og hørt stemmen, og sto på sitt.  "Denne jenta er et funn" sa hun.  Skal si den dama hadde teft.

Her kan du kjøpe musikken på vinyl og cd

Sporliste:
A1    La Meg Være Ung    
A2    Jeg Marsjerer Ved Din Side        
A3    Åh, Det Er Søndag    
A4    Vinter Og Sne  
A5    En God Gammel Firkantet Vals
A6    Gi Meg En Cowboy Til Mann    
A7    Katta Vår
A8    Ei Snerten Snelle       
A9    Jeg Går På Skole       
A10  Jeg Vet Hva Jeg Vil  
B1    Kom Hjem Kjære Far        
B2    Du Og Jeg Og Vi To
B3    Kan Jeg Tro Ditt Løfte       
B4    Kanskje Det Er Deg  
B5    Du Forstår Ingenting
B6    Vi Lever  
B7    Tenk Så Deilig Det SKal Bli      
B8    66 År       
B9    La Meg Være Ung (Karokeversjon)

























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar