søndag 7. september 2014

KVELDENS HJEMMEKINO: 12 YEARS A SLAVE






Fra Platekompaniet:
12 Years A Slave er basert på den sanne historien om Solomon Nothurp (Chiwetel Ejiofor), en fri svart mann fra New York som blir bortført og solgt som slave i 1850-tallets Louisiana. Her følger vi hans desperate kamp for å komme seg tilbake til familien og livet.
Som slave blir Solomon utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe både for å overleve og for å beholde verdigheten. I sitt tolvte år som slave møter han en kanadisk slavemotstander som kommer til å forandre livet hans for alltid.
Rollebesetningen i 12 Years A Slave er intet mindre enn formidabel. I tillegg til Ejiofor har regissør Steve McQueen (Hunger, Shame) også med seg Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson og Alfre Woodard. Det sterke dramaet vant både Oscar og Golden Globe for beste film, samt Oscar-priser også for beste tilrettelagte manus og beste kvinnelige birolle (Nyong'o).


Min kommentar:

Ord blir fattige når jeg skal beskrive denne filmen. Jeg sitter igjen med kun et ord – Mektig.  
For dette er mektig. Filmen tar oss med til slavenes grusomme liv.  Vi blir en av dem, og opplever håpløsheten og grusomheten med dem. Litt spesielt at denne er en engelsk produksjon.  Men det merker man ikke så mye til, bortsett fra at selveste «Sherlock Holmes» har en fremtredende rolle, mens Brad Pitt har en overraskende beskjeden rolle.  
I tillegg til de Oscar som filmen ble tildelt, så burde hovedrolleinnehaveren hatt en. Han er virkelig god.

Selve historien er velkjent.  Det originale denne gangen er at hovedpersonen er en frikjøpt slave, og at filmen er basert på hans egen bok. Dette gir grunnlaget for den mektige filmen dette har blitt.
Anbefales !


 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar