tirsdag 25. august 2015

DAGENS BOK: TORKIL DAMHAUG - OVERLORD

Forlagets omtale:

Normandies kyst 6. juni 1944, en tysk soldat forlater sin post. Han er nødt til, en siste gang, å treffe kvinnen han har et forhold til. Men veien til henne skal vise seg å være full av hindringer. Mer enn femti år senere oppsøker en forfatter åstedet for disse begivenhetene. Han er kommet for å fortelle ferdig historien om soldaten og kvinnen, men det han selv opplever underveis, gjør ham mer og mer urolig. Overlord utspiller seg mot en bakgrunn av historiske hendelser nazistenes maktovertagelse i Tyskland og krigen dette utløste.

Min kommentar:


Det er skrevet utallige bøker om den dramatiske dagen i Normandie, den 6.juni 1944.  Men jeg kan garantere at du aldri har lest noe i nærheten av hva Torkil Damhaug presenterer i denne boka.


Krig og kjærlighet, - to arenaer hvor alt tilsynelatende er tillatt.   Er dette virkelig tilfelle? 

Og kan man elske sin fiende?

Var alle tyskere nazister?

Kan et tysk/jødisk vennskap bestå gjennom en krig?

Hva skjedde egentlig i Normandie den 6.juni 1944?


Disse, og mange andre spørsmål berøres i Damhaugs bok «Overlord».  Om vi får svar på alle kan ikke jeg røpe her og nå.


Forfatteren beveger seg tidvis bort fra historiske fakta. Og det har han selvfølgelig full anledning til. Dette er en roman, eller en fiksjon om du vil.  Det må være noe befriende i å «omdikte» historien slik at den passer i ens egen fortelling. Det må være deilig å være forfatter, - og når forfatterens håndtverk er godt nok,  er det like deilig å være leser.


Du finner boka som lydbok til nedlasting her
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar