tirsdag 25. august 2015

FRA PLATEHYLLA: INGER LISE – FRA 4 TIL 70



1973.  TALENT. TLS 4002.



Fra Wikipedia:
Fra 4 til 70 er det tredje studioalbumet fra den norske popsangeren Inger Lise Rypdal, utgitt høsten 1973 på plateselskapet Talent. Albumet mottok Norges første platinaplate og lå 23 uker på VG-lista i 1974 med andreplass som beste plassering.
Hele seks sanger fra albumet var inne på Norsktoppen: «I mitt liv», «Denne gården», «En spennende dag for Josefine», «Sangen han sang var min egen», «Nyforelsket 70 år» og «Regn».
To singler gikk også inn på VG-lista: «I mitt liv» syv uker i 1973 med sjetteplass som beste plassering og «En spennende dag for Josefine» 22 uker i 1974 med førsteplass som beste plassering


Min kommentar:

Min påstand er at vi i Norge har kun noen få syngedamer som kvalifiserer til å bli kalt Diva.  En av disse er (sevfølgelig) Inger Lise Rypdal.  Tenk at denne flotte artisten har stått på scenen i snart 50 år, og etter reaksjonene etter hennes opptreden på «Hver gang vi møtes» sist vinter, så ser det ikke ut som om publikum har glemt henne.  Jeg er overbevist om at hun til og med kapret en del nye fans ved denne opptreden.  

Det er noe helt spesielt med Inger Lise.  Hun har alt; - utseende, stemmen, skuespillertalentet og bøttevis med sjarm. Når hun så slår over til Totendialekta; - Ja, da blir hun uimotståelig.
Jeg har digga henne siden jeg kjøpte singelen «Romeo og Julie» hos G.Sørensen i Brønnøysund i 1968. Har også sett henne «live» et titalls ganger.  Og Inger Lise skuffer aldri.

Da denne Lp'en kom i 1973 jobba jeg på Samvirkelaget og den gang, som nå, gikk en viss andel av månedslønna til platekjøp.  Jeg husker at jeg og min venninne Astrid spilte denne hver eneste kveld og prøvde så godt vi kunne å finne de riktige akkordene på gitaren. Det gikk heller dårlig for min del. Ikke fant jeg de riktige strengene på gitaren, og sangstemmen lå igjen sammen med mandlene i avfallet på Rana Sykehus.  Jeg tror ikke jeg var noen stor sanger før jeg tok mandlene, men etter inngrepet hadde stemmen forandret seg totalt, og det som måtte ha vært av sangstemme ble borte i Jernverksbyen.  Denne historien har jeg nå gjentatt så mange ganger t den nå har blitt en sannhet. Kanskje jeg kunne blitt en Diva om mandlene fremdeles hadde vært på plass.

Jeg husker godt at Astrid og jeg var mektig imponert over Inger Lises lillesøster, May Britt, som synger med på et spor på plata. Vi satt og lyttet intenst for å finne ut hvem som sang de forskjellige partiene.

Det som er så spesielt med Inger Lise er at hun er så allsidig.  Innen musikk mestrer hun alle sjangre.  I tillegg har hun spilt revy, teater og filmer.
Det er flott at mye av musikken  til Inger Lise er tilgjengelig på Wimp og Spotify.
Men Inger Lise;  - Nå er det på tide at du kommer ut med en ny plate.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar