tirsdag 22. mars 2016

DAGENS BOK: SUN HEIDI SÆBØ – KIMS LEK





Fra cdon.no:
Påsken 1979 forsvinner en sørkoreaner i Sørkedalen utenfor Oslo. Sporene leder til Pyongyang og diktatoren Kim Il-sung. Da buss nummer 169 når sin endestasjon i Sørkedalen ligger en bag igjen på en av seteradene. Den inneholder en helsetrøye, et fotoapparat, et ferdigskrevet postkort og et pass som tilhører en student ved navn Koh Sang-Moon. Sjåføren leverer bagen til hittegodskontoret, og saken forblir en trivialitet inntil Koh noen måneder senere, på uforklarlig vis, dukker opp i Pyongyang. Hvordan han havnet i Nord-Korea forble et mysterium. Etter Korea-krigens slutt var kidnappinger av sørkoreanere i utlandet, en av Kim Il-sungs viktigste propagandavåpen mot naboene i sør. Nordkoreanske myndigheter hevdet imidlertid Koh Sang-moon dro av egen fri vilje. Journalist Sun Heidi Sæbø nøster opp historien til studenten som brakte det storpolitiske spillet mellom Nord- og Sør-Korea til det lille landet Norge. Hun finner en sørgende datter, en skandaleforfulgt ambassade, en mystisk japaner og en angrende avhopper. Ikke minst finner hun et splittet land og to diktatorers innbitte kamp om sannheten. For hva skjedde egentlig med Koh Sang-moon?


Min kommentar:

Mysteriet i på Sørkedalsbussen, påsken 1979, der en koreaner forsvant.  Nå kom ikke jeg til Sørkedalen før i januar 1981.  Men jeg husker at det ble nevnt, og det var både mystisk og litt skummelt. Skummelt fordi enkelte ikke trodde helt på historien om at han var dukket opp i Nord Korea. Det gikk rykter om at han var tatt av dage i Sørkedalen.  Ja, en kar påsto sågar at han hadde sett en kar tilsvarende beskrivelsen av en asiat gående langt inne i Nordmarka. Etter sigende var han ustelt, og vedkommende påsto at han bodde isolert inne i skauen og levde av det naturen hadde å by på. Derfor var det litt skummelt.

Men en ting jeg lurer på; - Ser at det står buss nr 169 her.  Nå er det vel 41-bussen som går til Sørkedalen?  Og jeg reagerte ikke på noe galt da jeg hørte boka, så da tror jeg nok de sa 41.   Kanskje noen Sørkedøler kan hjelpe her.

Ja ja, det er ikke så nøye.  Uansett, - sørkoreanerens forsvinning er en gåte.  Så derfor er denne boka både en krim og en utrolig god og spennende historiebok.
Nord-Korea er en ukjent land for de fleste av oss.  I denne boka får vi et lite innblikk i landets historie, politikk, kultur, folk, øknomi, og selvsagt – landets ledelse.

Dette er ei viktig bok.  Jeg anbefaler alle å lese og lære litt om et lukket land. 
Jeg anbefaler også å ta en titt på filmen.  Her er hva jeg skrev i bloggen etter å ha sett filmen "Semester i Nord Korea" i 2013. 

Her finner du boka Kim's lek.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar