mandag 3. september 2018

FRA PLATEHYLLA: GJENNOMSLAG – KLARE LINJER1981.  Het Vinyl ‎– HVLP 101


Prosjekt  «vinyl til frokost»


Gjennomslag var en rockegruppe fra Bergen. De sang på bergensk og var påvirket av pønken. Gruppa hadde et kort og intenst liv fra starten i 1980 og fram til det var slutt i 1982. Gjennomslag gav ut to album.

Originaloppsettet var den klassiske tremannskonstellasjonen gitar/sang, bass og trommer. Svein Hovland spilte gitar og sang, Øyvind Larsen spilte trommer og Trond Steinum var bassist. 

Gjennomslag konsertdebuterte på Hulen i Bergen i 1980.

Gjennomslag var på mange måter enestående.  De var bandet som spilte i sine egne pauser.  Det foregikk ved at de spilte til dans.  Da gikk det ofte i coverlåter av andre kjente artister og band.  Men så fant de ut at de ville prensentere sine egne låter.  Dette gjore bandmedlemmene i pausene, og det var slett ikke alle som fikk med seg at musikerne spilte i begge band.
Dette skjedde et par år før gjennombruddet.

Til og med den verdenskjente britiske radiomannen John Peel ble imponert.  Han sendte et hyggelig brev til Svein Hovland hvor han skrøt av musikken. «Nice music» skrev han, men han skjønte jo lite av tekstene.

Dette første albumet «Klare Linjer» ble laget på 63 timer, inkludert lydmiks.  Penger ble rasket sammen og et eget selskap «Het Vinyl» ble opprettet.  Ryktet om de dyktige bergenserne nådde hovedstaden, der giganten EMI tilbød å gi ut oppfølgeren «Dyr I Drift». 

Bandet spilte samfunnsengasjert rock med røtter i pønken. Ei tøff skive som fortjener å bli spilt en gang i blant.

Selv om bandet ble oppløst ganske raskt, så har de opptrådt ved flere gjenforeninger.  Vi har også sett og hørt bandmedlemmene i andre band, som f.eks. Lumbago og Blind Date.
K
Du  kan høre musikken på Spotify
Kilder:  Wikipedia, Bård Ose: 100 Beste Rockeplater fra Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar