torsdag 13. september 2018

SPLITTER NY VINYL I POSTKASSA: RITA ENGEDALEN – CHAPELS AND BARS



2018. Bluestown Records BTR1026



Fra skvis.no.
Rita Engedalen er Norges ukronede bluesdronning, hun mottok en Spellemann for Heaven Ain't Ready For Me Yet (2006) og har turnert flittig i både inn- og utland. Chapels And Bars er hennes fjerde album, innspilt i Juke Joint Studio på Notodden, og folkinspirasjonen fra tidligere utgivelser er i viss grad byttet ut med kraftfulle gospeltakter.
Ritas hittil mest varierte album veksler mellom rent akustiske låter og kraftfulle rockespor med fullt elektrisk band, med singlen "Holy Land" (innspilt i Clarksdale, Mississippi med gospelkoret Coahoma Community College Concert Choir) og den nydelige Kristin Berglund-hyllesten "She Rocked The Cradle Of The Blues" som sjelfulle høydepunkter.



Foruten sitt faste band, Backbone, har Rita denne gang med seg flere musikalske gjester, deriblant Bjørn Berge, Tuva L. Syvertsen (Valkyrien Allstars), Knut Hem (Hem Strengelag, Reidar Larsen), Margit Bakken (Damer I Blues) og den svenske bluesmesteren Sven Zetterberg.

Min kommentar:

Det finnes musikk,  - og det finnes ekte musikk.  Og det er den ekte musikken du får fra Rita og hennes musikere.

Jeg oppdaget denne artisten for noen år siden.  Jeg har jo alltid likt blues, og spisset nok derfor ørene ekstra da jeg hørte en av Ritas låter.  Og så leste jeg at dama var Norges ukronede bluesdronning, og da ble jeg enda mer nysgjerrig.

Jeg var en av dem som kjøpte Kristin Berglunds plater på slutten av syttitallet. Kristins album har blitt spilt jevnt og trutt, noe mine gamle vinylplatene bærer preg av.

Som platesamler med fokus på kun norske artister så ville jeg selvfølgelig ha en plate, eller fler, med denne nyoppdagete artisten her hjemme i hylla mi.  
Jeg foretrekker vinyl.  Men nei, det fantes ingen utgivelser på vinyl med Rita var svaret jeg fikk hos min faste vinyl-langer.

Heldigvis så finnes det nymotens løsninger som gir oss akkurat den musikken vi vil ha når vi vil ha den, så jeg har jo hørt på Ritas blues mens jeg tålmodig har ventet på at kanskje neste album skulle komme ut på vinyl.

Og jeg var relativt rask å trykke på kjøpknappen da jeg oppdaget at det var kommet et album på vinyl med Rita Engedalen.  Ja, det gikk så fort for seg at jeg oppdaga faktisk ikke før jeg mottok skiva at det var albumet «Chapels And Bars» fra 2011 jeg hadde bestilt.  Tør jeg nå håpe at alle tidligere innspilte album kommer på vinyl?

Ritas stemme passer perfekt til sjangeren.  Den inneholder så mye lidelse og smerte, men også så mye spilleglede at jeg sitter med konstant gåsehud så lenge musikken fyller stua.

Og i tillegg så bidrar en annen av mine favoritter, nemlig Tuva Livsdatter Syvertsen, på en av låtene. 
I tillegg til at flere av Ritas album utgis på vinyl, så ha jeg bare et ønske.

Kjære dere som er ansvarlig for booking av artister til Rootsfestivalen i Brønnøysund.  «Kan dere få booka denne dama til en opptreden på Roots’en?  Vær så snill.  Pliiiiis»

Den opplevelsen jeg har hatt Med denne musikken de siste ukene beviser at blues hører ikke bare hjemme i mørke kjellerlokaler eller tungt høstmørke.  Neida, blues fungerer meget bra i lange lyse sommernetter her på Helgelandskysten.

Du kan høre albumet på Spotify

  
Her kan du kjøpe albumet som vinyl eller cd










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar