fredag 10. juni 2016

DAGENS BOK: TOM KRISTENSEN – DØDSPAKTEN
Fra cdon.no:
En norsk soldat i Afghanistan ser noe han aldri burde ha sett. Tom Kristensen er tilbake med ny, intens thriller. Det er vinteren 2009. Jahn Christoffersen - nyutdannet soldat i Telemark bataljon - skal sammen med førtiseks andre norske soldater eskortere en lastebilkolonne med nødhjelpsforsyninger gjennom et av de farligste områdene nord i Afghanistan. De blir overrasket av et voldsomt angrep, lasten blir stjålet, og to norske soldater dør. En av dem er Jahns beste kamerat. Jahn får en psykisk knekk, og han drar hjem til Norge. Rykter begynner å spre seg blant soldatene i Camp Meymaneh i Afghanistan, og de når etter hvert Jahn. Hva var det egentlig lastebilene fraktet, hvem angrep, og hvorfor ble lasten stjålet? Hva var det de norske soldatene ofret sitt liv for? Jahn besøker kameratens grav og legger ned tomhylser fra skudd han skjøt på fienden. Der og da bestemmer han seg - han inngår dødspakten.


Min kommentar:

Hva skjer når noe går skikkelig galt?  Jo, alt blir verre.  Så også i soldaten Jahns liv.  En skulle tro at ting roet seg når han er tilbake i Norge.  Men da settes det virkelig fart på handlingen.

Dette er fremfor alt en viktig bok.  Det er ikke så mange som skriver krim med et så aktuelt og politisk bakteppe.  Kristensen setter fremfor alt søkelys på hva som skjer med soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan etter at de har kommet hjem. I Jahns tilfelle så bærer han en tung ballast ut fra at han opplevde det aller verste, nemlig å bli angrepet og miste en meget nær venn.  Vi følger Jahn tett etter hjemkomsten og blir godt kjent med han personlig, men vi blir også med han i jakten på hva som egentlig skjedde.  Fordi det er tydelig at noen har noe å skjule.

Det er ikke så mange norske forfattere som skriver krim med politisk handling.  Derfor skiller Tom Kristensen seg ut. Hans romaner er intense uten et eneste dødpunkt.  Som leser er det rett og slett umulig å legge fra seg boka.  Dette er virkelig en søvntyv.

Her finner du boka som  innbundet  , pocket   og  lydbok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar