torsdag 9. juni 2016

SPLITTER NY VINYL: TROND ANDREASSEN – INGENTING HELE TIDEN

2016.  Kong Tiki Records. TIKILP 21.

Fra Bigdipper.no:

Trond Andreassen frontet Ricochets og Navigators med en autoritet som er sjelden vare i skandinavisk rock. Han er født til å synge rock, og har et tekstmateriale som matcher. Nå har han tatt pause i noen år, og det går ikke lang tid mellom hver gang noen kommer bort til disken vår for å spørre om vi vet om An-dreassen skal synge noe nytt snart. «Ingen ting hele tiden» er den første soloplaten hans og nå synger han også for første gang (på plate) på norsk. Vi kjenner garagerock-stemmen hans godt, men denne gangen beveger han seg i et større og mer åpent musikalsk landskap. Flere låter drar i americanaretning og det er lett å høre inspirasjon fra såvel Johnny Cash og Lee Hazlewood som Erik Bye og Joachim Thåstrøm. Tekstmessig er det ikke overraskende livets mørkere sider som skildres, på varmt og personlig vis.

Min kommentar.

Alle som er interessert i norsk rock kjenner denne stemmen fra hans fortid i band som Ricochets og Navi-gators.  Nå  er Trond endelig ute med sitt soloalbum.  Kokken fra Fredrikstad gir oss et album med så vel-komponerte ingredienser som kun en kokk kan trylle frem.  Og etter min smak så har resultatet blitt sær-deles velsmakende.
Han gir oss tidvis poesi som Cohen og Jokke kunne ha skrevet. Stemmen er varm som Lillebjørns og til gir oss av og til et hint av Tom Waits.
Jeg digger at Trond synger på norsk.  Det gjør det lettere som meg å tolke låtene etter mitt eget hode. Jeg gir meg selv såkalt full musikalsk frihet.


Side A:

Spor 1:

Ikke Ta Det Med Deg Hjem

En stor del av vår oppdragelse består av ordet «Ikke».  Og dette forsetter i voksen alder, Ja livet ut. Trond ramser opp en del uttrykk vi alle kjenner.  Selvfølgeligheter og banalt?  Tja, kanskje det.  Men helt OK å få en musikalsk påminnelse.


Spor 2:
Når det stenger

Vi har alle kjent på den gode følelsen. En fest du vil skal vare.  En god bok du ikke vil skal slutte.  Et besøk du ikke vil skal gå hjem.  Dra det gjerne lenger- Et forhold man vil skal vare.  Uansett så er det bare en løsning, - først prøve å få ting til å vare enda lenger.  Men når det ikke nytter så må man innse at det er over.  Enkelt og greit, - eller ?


Spor 3
Årets lengste kveld.

Vi har alle våre forventninger og mål, kortsiktige og langsiktige.  Ofte føler vi at vi har så god tid til å ordne opp, til å komme i mål.  Men så opplever vi tidspresset.  Jeg blir nesten litt stresset av å høre låta.  Men heldigvis har vi noen dager rundt midtsommer som er litt lenger enn alle de andre  Her i nord har vi det i tillegg lyst døgnet rundt.  Om man da kan legge bort noen av de krav og forventninger man har lagt på seg selv, så blir livet vidunderlig.


Spor 4:
 Alt går opp i flammer

Her får vi klar beskjed.  Vi kan ikke utrette så mye aleine.  Samarbeide må til.  Enten det gjelder kjærligheten eller for å dra det litt lenger; - i familien, lokalsamfunnet og ellers.


Spor 5.
I hvert fall her, i hvert fall nå

En nydelig ballade om hverdagene.  Ofte blir disse framstilt som grå og kjedelige, og alle har nok med seg selv  Men med Tronds stemme og tonefølge av en chello så blir til og med hverdagene nydelige.


Side B:

Spor 1:
Ingen ting hele tiden.

Tittellåta gir oss en overraskelse da lydbildet på Tronds stemme er endret.  Han hoster og harker mens han fremstår som fanget i en boks. Han forteller oss at dagene går uten at det blir gjort noe som helst.  Ja, kanskje det, - for enkelte.


Spor 2:
Nedfallsfrukt

Her får vi presentert et noe pessimistisk syn på tilværelsen. Det kan virke som Trond føler seg litt forlatt.  Samtidig nevner han ordet dugnad.  Litt pussig ettersom jeg tenkte på dette ordet allerede i spor på A-siden. 


Spor 3:
Jeg kommer ingen vei med deg

Her handler det om å oppnå noe, å komme i kontakt med.  Kort og godt forventningene man har når man går inn i et forhold.  Men til syvende og sist handler det nok om å være «god nok», - Hva nå enn det måtte bety.


Spor 4:
Kan det bli bedre nå

Livet er en fest.  Og for det meste består tilværelsen av bagateller, - mange bagateller. Vi legger ting bak oss, og går inn for neste prosjekt med krum hals.  Om du skylder en million, hva hjelper det da å spare en tusenlapp?  



Spor 5:
Det er mer igjen med

For en deilig avslutning.  Her får Trond hjelp på vocal av Malin Pettersen.  Jeg regner med at det er jenta som i sin tid ble kjent som «Idol-Malin».  
Dette er en sang om håp.  Noe som gir en god trøst i den siste låta, når mange av de foregående tekstene har gitt oss litt isbiter i blodet.
Vi har mer å gå på.  Så da så!

Dette er altså min høyst personlige tolkning av tekstene.  En av Norges aller største kunstnere gjennom tidene, Inger Sitter,  sa en gang til meg «Du vet det, Torill, At kunst er det Du ser og Du hører og Du føler» 
Jeg gir derfor meg selv rettigheten til  tolke tekst og musikk akkurat som jeg vil, forutsatt at vi snakker om kunst.  Og denne skiva er kunst.
Takk Trond!

Her finner du musikken på  Vinyl  og  Cd


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar